Boris Johnson: Még nem jött el a lazítás ideje

külföld
2020 április 27., 09:00

Miközben Olaszországban bejelentették a járványügyi korlátozások fokozatos feloldását, Nagy-Britanniában erre még várni kell. „Egyszerűen nem tudjuk most megmondani, mennyire gyorsan vagy lassan, egyáltalán mikor tudunk változtatni” - mondta hétfőn Boris Johnson miniszterelnök, aki most tért vissza a Downing Streetre azóta, hogy elkapta a koronavírust, és az intenzív osztályt is megjárta. 

photo_camera Boris Johnson Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Bár szerinte az országban javul a helyzet, lassan túlesnek a járvány csúcsán, és az egészségügy túlterhelését is sikerül megelőzni, addig nem akar lazítani a korlátozásokon, amíg nem teljesen biztos, hogy nem jön egy második fertőzési hullám. 

Azt mondta, megérti, hogy most sokan azon gondolkoznak, mikor kaphatják végre vissza a szabadságukat, és megérti a türelmetlenséget is. Ugyanakkor szerinte nem szabad kockáztatni, hogy a vírus reprodukciós rátája újra 1 fölé menjen, mert az katasztrófát jelentene. „Azt akarom, hogy a gazdaság olyan gyorsan beinduljon, amilyen gyorsan csak lehet, de nem vagyok hajlandó sutba vágni azt az erőfeszítést és áldozatot, amit a brit nép hozott.”

Johnson azt ígérte, a következő napokban sokkal több információt megosztanak majd a lazítás módjáról, maximális transzparenciáról és az ellenzéki pártok bevonásáról is beszélt. 

Nagy-Britanniában az azonosított fertőzések és a halálozások száma is folyamatos csökkenést mutat, előbbi napi 5000, utóbbi napi 500 alatt van. (Guardian)