Osztrák kancellár: Több fizetést a dolgozóknak, több adót a multiknak

Új fejezet kezdődik a 444 életében.

A második osztrák köztársaság kikiáltásának 75. évfordulója alkalmából beszédet mondott Sebastian Kurz osztrák kancellár, és fő témája a járvány okozta gazdasági károk enyhítése volt.

Fő üzenete arról szólt, hogy az emberek kevesebbet, multik pedig többet adózzanak.

"Az egészségügyiek, a rendőrök, a bolti eladók és sokan mások, akik keményen dolgoznak, többet kell hogy a zsebükbe kapjanak a jövőben. Ez társadalmi igazságosság kérdése is, de ezekben az időkben gazdasági szükségszerűség is, a hazai fogyasztás élénkítése miatt."

Az osztrák kormány ezért hamarosan adócsökkentést jelent be a munkavállalók számára. A nagyvállalatok viszont adóemelésre számíthatnak.

Sebastian Kurz osztrák kancellárFotó: Askin Kiyagan/Anadolu Agency

"Nemzeti és európai szinten is küzdeni fogunk az adóelkerülés minden fajtája ellen, és az óriásvállalatok trükközéseivel szemben, mert mindenkinek meg kell fizetnie a rá eső részt, különösen olyan időkben, mint most" - fogalmazott. A Google és a Facebook máris 5 százalékos adót kapott a nyakába Ausztriában, emlékeztet a Reuters tudósítója.

Eddig 14 milliárd eurót költött támogatásokra az osztrák kormány a járvány kezdete óta. Már 1,1 millió munkavállaló kapott bértámogatást, a kényszerű rövidített munkaidejét kompenzálandó. A 4,6 millió osztrák munkavállaló közel harmada élt tehát a lehetőséggel. 

Ausztriában április 14-én engedték a 400 négyzetméternél kisebb boltok nyitását, a nagyobbak pedig péntektől fogadhatnak vásárlókat.

Orbán Viktor múlt pénteken arról beszélt, hogy az osztrák intézkedéseket különös figyelemmel követi, és a járvány kezelésének laboratóriumaként tekint nyugati szomszédunkra. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó