"Sokkal több tesztet kellene végezni"

Több 444 videó?
Szeretném

"A járvány rövid és hosszú távú kezeléséhez is alapvető feltétel a megfelelő mennyiségű és minőségű teszt folyamatos alkalmazása" - írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Magyar Tudományos Akadémia. Az MTA orvos-, immunológus és biológus kutatói április 22-én juttatták el ajánlásaikat az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőinek.

Konkrét szakmai javaslatokat tettek a járvány rövid és hosszú távú kezelésére. Első felvetésük a tesztelés kiterjesztése. Mint írták, "sokkal több olyan tesztet kellene végezni, amely magát a fertőzést mutatja ki". Ez az ún. rtPCR teszt, amikor a garatból vett mintából magának a vírusnak a jelenlétét mutatják ki - szemben a szerológiai gyorstesztekkel, melyek az akkut fertőzés kimutatására korlátozottan alkalmasak, megbízhatóan csak azt mutatják ki, hogy a vizsgált alany szervezete termelt-e ellenanyagot a vírussal szemben. Ez utóbbi tesztek a fertőzésen már átesett, így feltehetően már immunis személyek felkutatására alkalmasak.

Az MTA kutatói szerint ez utóbbi is fontos szempont, mert "[a] hosszú távú járványügyi intézkedésekhez azonban szükség lesz a betegségen még át nem esett fogékonyak és a már védettek [...] azonosítására is".

Mint írták, a "gyors és kiterjedt tesztelés" alapján csoportokra lehetne osztani a népességet, mely alapján a fogékony csoport tagjait a mostaninál is jobban védhetnék, a védet csoport tagjait pedig jogosultságokkal ruházhatnák fel.

Arra külön is figyelmeztetnek, hogy széles körű tesztelés nélkül nem ajánlható a korlátozások periodikus, általános enyhítése, mivel a betegség hosszú lappangási ideje miatt eleve két hét késleltetéssel látnánk csak ezek hatásait, már ha egyáltalán tesztelnénk.

Az MTA kutatói szerint kulcskérdés továbbá az egészségügy "gyors és tartós megerősítése. Külön is kiemelik, hogy nem csupán a járványhoz közvetlenül kapcsolódó teendőkre kell figyelmet fordítani, hanem azokra a hosszú ideje fennálló problémákra is, melyek befolyásolják egy járvány lefolyását. Például a krónikus betegek ellátatlanságára, a diagnosztikai beavatkozások késlekedéseire is.

Az MTA most a teljes ajánlását nyilvánosságra hozta, itt olvasható.