Trump újra nekiment Kínának: kártérítést akar a koronavírus miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Donald Trump április 20-án a Fehér HázbanFotó: ALEX WONG/AFP

Donald Trump két álló napig nem állt a sajtó elé, állítólag azért, mert tanácsadói meggyőzték, hogy többet árt önmagának mint használ (a közelgő választási kampány előtt). 

Az amerikai elnök maratoni sajtókonferenciákat szokott tartani a Fehér Házban, és az egyik ilyen alkalommal engedte el azt a jótanácsot is, hogy fertőtlenítővel kéne beinjekciózni a koronás betegeket, és máris minden meg van oldva. 

Trump két napig bírta, hogy ne beszéljen az újságrókkal, hétfőn pedig keményen neki is ment Kínának, és arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nagyon komoly nyomozásokat folytat annak érdekében, hogy felderítse, miként is kezelte Peking a válsághelyzetet, mennyire felelős Kína a járvány elterjedésében. 

Trump szerint sok módja van annak, hogy számonkérjék Kínát, és nagyon nem elégedettek azzal, ahogy az ország kezelte a krízist, amit szerintük meg lehetett volna időben állítani, és akkor nem terjedt volna szét az egész világon.  

Feltették neki azt a kérdést, hogy mit szól ahhoz a Bild-cikkhez, amelyik 165 milliárd dolláros kártérítést kérne Németország nevében Kínától, mire Trump azt felelte, hogy több ország nézegeti a kártérítés lehetőségeit, de ők ennél sokkal jelentősebb összegben gondolkodnak, igaz, pontos összeget még nem mondanak. 

Kínát azért is támadják az amerikai sajtóban, mert nagy mennyiségű, rossz minőségű védőfelszerelést és tesztet adtak el az Egyesült Államoknak az elmúlt hetekben. A hétvégén a Politico közölt egy 57 oldalas dokumentumot arról, amelyet a Republikánus Pártban készítettek, és amely azt tanácsolja a politikusoknak, hogy nyilatkozataikban támadják Pekinget a kialakult helyzet miatt. 

Trumptól egyébként megkérdezték a sajtótájékoztatón, hogy vállalja-e a felelősséget, ha valaki tényleg beoltja magát fertőtlenítővel, ahogy tanácsolta, de természetesen nemmel felelt. (Guardian

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó