Gyárfás neve is előkerült az Európai Úszó Szövetség új korrupciós botrányában

sport
2020 május 03., 13:56
photo_camera Fotó: botost/444

Korrupciós vádak jelentek meg a német, angol és ausztrál sajtóban az Európai Úszó Szövetség (LEN) egyik vezető tisztségviselője ellen - írja az MTI. Az állami hírügynökség cikke így folytatódik, kiemelés tőlem:

„A svájci és olasz államügyészséghez beérkezett dokumentumok szerint a LEN három olasz vállalatnak adott számlákat, amelyekért nem kapott semmiféle szolgáltatást. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung, az angol Sunday Times és az ausztrál Daily Telegraph szerint az egyik érintett vállalat többségi tulajdonosa a szóban forgó LEN-funcionárius, aki két kollégájával aláírta a LEN és az Elevan cég közötti megállapodást a televíziós jogdíjakkal kapcsolatos tanácsadásról. 

Bartolo Consolo, a LEN korábbi elnöke szerint az elmúlt három tévés szerződést az Európai Műsorsugárzók Uniójával (EBU) összesen 2,3 millió euróról kötötte az európai szövetség. Az olasz sportdiplomata egy névtelen bejelentés nyomán kezdett el vizsgálódni az ügyben, s ennek során az is kiderült, hogy több alkalommal 20-24 ezer eurós honoráriumokat is kaptak az érintett cégek. Vaud svájci kanton - ahol a LEN nyoni központja is található - ügyészsége megerősítette, hogy terhelő dokumentumokat kapott, de ennél többet egyelőre nem közöltek az illetékesek.”

Eddig az MTI híre, amiből mindössze a magyar szempontból legfontosabb információ maradt ki, amely természetesen az összes erről szóló cikkben szerepel, hogy

az elnök két megvádolt kollégája közül az egyik Gyárfás Tamás.

A Swimming World részletes összefoglalója szerint az Európai Úszó Szövetség elnöke, Paolo Barelli, illetve két másik vezetője, a brit szövetséget elnöklő David Sparkes és a magyar szövetséget vezető Gyárfás áll a korrupciós botrány középpontjában. A történet idején, 2014 és 2017 között mindhárman fontos tisztségeket viseltek a Nemzetközi Úszó Szövetségben (FINA) is.

Orbán Viktor és az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani találkozója 2018. június 3-án, jobbról Paolo Barelli, az európai úszószövetség elnöke
photo_camera Orbán Viktor és az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani találkozója 2018. június 3-án, jobbról Paolo Barelli, az európai úszószövetség elnöke Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Ők írták ugyanis alá azt a szerződést, amelyet az Elevan nevű - amúgy elvileg biztosítással foglalkozó - céggel kötött az európai szövetség. Ennek értelmében a cég százalékot kapott a közvetítési díjakból, cserébe azért, hogy jobb feltételeket alkudott ki az Európai Műsorsugárzók Uniójával. Csakhogy utóbbi közölte, hogy soha nem köt szerződést harmadik félen keresztül, és még csak nem is hallott erről az Elevan nevű cégről.

Az eddigi információk szerint a három gyanúba keveredett vezetőn kívül más sem nagyon hallott róla a LEN környékén, ahogy arról a másik két cégről sem, amelyeknek szintén szép pénzeket utalt az európai szövetség látszólag érthetetlen okokból. Az egyik ilyen a CIR-AUR nevű olasz ingatlanos vállalat, amelynek többségi tulajdonosa a LEN ma is regnáló elnöke. Erről Barelli azt mondta az elnökségnek, hogy korábban a saját pénzéből támogatta a szövetséget, ezt kapta vissza a cégen keresztül.

Az ügyet kirobbantó Bartolo Consolo akkori LEN-elnök és Gyárfás Tamás beszélgetnek egy debreceni uszodában 2007-ben
photo_camera Az ügyet kirobbantó Bartolo Consolo akkori LEN-elnök és Gyárfás Tamás beszélgetnek egy debreceni uszodában 2007-ben Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A belső levelezés és a gyanús ügyek azok után jutottak el az ügyészséghez, hogy a LEN korábbi elnöke, Bartolo Consolo decemberben belső vizsgálat során akarta helyre tenni az ügyet, de ettől a szervezet elzárkózott. Ezután fordult a hatóságokhoz és ezután került ki az általa összeállított dosszié a médiához. 

A Swimming World megpróbált nyilatkozatot kérni a három érintett sportvezetőtől, köztük a gyilkosságra felbujtás vádjával bíróság elé álló Gyárfástól, de nem kapott válaszokat.