MSZP: A kormány ne titkolja el a valós munkanélküliségi adatokat!

politika
2020 május 03., 08:12

Az MSZP felszólította a kormányt, hogy ne titkolja el a valós munkanélküliségi adatokat, mert az nehezíti a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítését – mondta az MSZP alelnöke, miután a Portfolio statisztikusokra hivatkozva arról írt, hogy a járvány kitörése óta egyre több ember veszíti el az állását, ezzel párhuzamosan viszont egyre kevésbé hozzáférhetőek a munkanélküliségi adatok.

Komjáthi Imre szerint az idei anyák napján sok a boldogtalan édesanya, mert a járvány miatt megszűntek a család pénzkereseti lehetőségei.

Márciusig, amíg lehetett „hozsannázni” a munkanélküliségi számokkal, addig nagyon részletes adatok álltak rendelkezésre, de az elbocsátási hullám „berobbanása” után eltűntek ezek a statisztikai mutatók – mondta.

Az MSZP alelnöke szerint csak kiszivárgott minisztériumi hírekből lehet tudni, hogy április közepén egy hét alatt 12 ezerrel lett több regisztrált álláskereső, akiknek a száma akkor 320 ezer volt.

Komjáthi Imre azt mondta, online petícióval akarnak nyomást gyakorolni a kormányra, hogy megvalósuljanak a válságkezelésre tett javaslataik, köztük az álláskeresési járadék és az állami bérátvállalás kiterjesztése. Szerinte erre azért is szükség van, mert az elbocsátott emberek létbizonytalanságából eredő stressz ugyanolyan gyilkos, mint a koronavírus. (via MTI)