Aki felvételről dudált, azt nem dudálásért állították le a rendőrök a kormányellenes tüntetésen

POLITIKA
2020 május 04., 15:31

Ez már a harmadik hétfő délután, amikor a Momentum és Szél Bernadett illetve Hadházy Ákos független képviselők szervezésében tüntetést tartanak a Lánchíd budai hídfőjénél, a körforgalomban.

Az első két alkalommal a szervezők azt kérték, hogy a demonstrálók dudáljanak, "hogy a Várban is meghallják", és így jelezzék a résztvevők elégedetlenségüket a járvány kormányzati kezelésével. 

Az első dudálós tüntetés három hete simán lement, de a második alkalommal a rendőrök sorra jelentették fel a résztvevőket, közlekedési szempontból indokolatlan dudálásért. 

Szél Bernadett az autós tüntetésen, május 4-én.
photo_camera Szél Bernadett az autós tüntetésen, május 4-én. Fotó: Szél Bernadett Facebook oldala

A mostani alkalomra ezért a szervezők mindenkit figyelmeztettek, hogy ne közvetlenül dudáljanak, hanem másképpen. Ha például autórádióból, felvételről megy a dudálás, akkor a rendőrség nem léphet. A múlt héten Hadházy Ákos pont így úszta meg az eljárást. A mostani tüntetésről élőben közvetítő Szél Bernadett egy orgonán előadott, időnként autóduda hangjára erősen emlékeztető darabot játszik lehúzott ablakkal végtelenítve, és most nem is állították le a rendőrök. 

Aztán mintegy fél óra körözés után mégiscsak szabálysértési eljárást indítottak ellene, ezúttal azért, mert a rendkívüli veszélyhelyzet idején tüntetésre adta a fejét.