Kína-ellenes világhangulatra számítanak Pekingben

külföld
2020 május 04., 13:21

A Reuters értesülései szerint drámai hangú figyelmeztetést kapott a kínai kormány az állambiztonsági minisztérium kutatóintézetétől, a CICIR-től (Kortárs Nemzetközi Kapcsolatok Kínai Intézete). Ez a világ egyik legnagyobb külpolitikai kutatóintézete, mintegy 400 munkatárssal.

A jelentés szerint a járvány nyomán a nyugati hatalmak Kína elszigetelésére törekednek, és ennek súlyos gazdasági, politikai és akár katonai következményei is lehetnek. A kínai elemzők szerint az 1989-es Tienanmen téri vérengzés utáni hangulat jöhet vissza a világban (akkoriban a kínai kommunista vezetés ráküldte a hadsereget a pekingi téren régóta békésen tüntető, fegyvertelen emberekre). Az előrejelzés szerint egyre inkább Kínát hibáztatják majd Nyugaton a koronavírus elterjedéséért, és az Egyesült Államok ezt arra használja majd fel, hogy megpróbálja feltartóztatni Kína növekvő nemzetközi befolyását.

Az elemzés szerint nem várt akadályokba ütközhet az Egy Út Egy Övezet néven meghirdetett kínai infrastruktúra-fejlesztési program is (ennek magyarországi része volna a Budapest-Belgrád vasútvonal). A jelentés leginkább attól tart, hogy Ázsiában új gazdasági és katonai segítséget kaphatnak azok az országok, amelyeket Washington igyekszik Kína ellensúlyaként megerősíteni.

Vuhanban a vírus áldozatai előtt tisztelegnek, 2020 április 4-én.
photo_camera Vuhanban a vírus áldozatai előtt tisztelegnek, 2020 április 4-én. Fotó: STR/AFP


A jelentést egyes kínai hivatalnokok - akik név nélkül nyilatkoztak a Reutersnek - a Novikov-távirathoz hasonlítottak, ami a hidegháború kezdetének egyik jelképessé vált dokumentuma. (1946 szeptemberében Nyikolaj Novikov washingtoni szovjet nagykövet küldött egy elemzést Moszkvába arról, hogy az amerikai külpolitika egyre veszélyesebb a Szovjetunióra nézve.)

A kínai belső jelentés tartalma alig egy nappal azután szivárgott ki, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy a járványt okozó vírus egy kínai laborból szabadult a világra.