Szél Bernadett feljelentette Mészáros Lőrinc környezetszennyező búzafeldolgozóját

bűnügy
2020 május 04., 13:02

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleményben jelentette be, hogy feljelentést tesz a Mészáros Lőrinc érdekeltségeibe tartozó Viserol Kft. telephelyén történt környezetszennyezés miatt. 

Tavaly novemberben derült ki, hogy valami nincs rendben a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyénél, mivel az egyik közeli víztározóban kén- és foszfortartalmú gáz képződött. Az esettel akkor részletesen is foglalkoztunk, és bár sok felvetést lehetett hallani arról, hogy mi okozhatta a szennyeződést, hivatalos válaszokat nem lehetett kapni. Áprilisban viszont az Átlátszó megszerezte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozatát, melyből kiderült, hogy a Mészáros-féle Viresol Keményítő- és Alapanyaggyártó és Forgalmazó Kft.-t volt a felelős. 

Mint Szél is írja, a kiszivárgott dokumentum szerint nemcsak a tavaly nyáron bekövetkezett halpusztulásért, de a novemberi, tömeges rosszullétet okozó gázszennyezésért is Mészáros Lőrinc cége a felelős, és maga a hatóság is megállapítja a környezetveszélyeztetést.

„A határozatból kiderül, hogy a 2019 februárjában átadott búzafeldolgozó először júliusban okozott súlyos vízszennyezést, aminek következtében tömeges halpusztulás történt a Bene-patakban, ám a szennyezés ezután sem szűnt meg. Novemberben az emberre is veszélyes mérgesgázok képződtek a Viresol Kft. Őzse-völgyi tározóba került szennyvize miatt. A vízügyi hatóság december 3-i mintái alapján még mindig jelentős mennyiségű szennyező anyag hagyta el a Telephely csapadékvíz-elvezető rendszerét', a kibocsátási határérték 10-szeresét meghaladó szervesanyag-tartalommal. A hatóság januárban újabb súlyos szennyezésről kapott bejelentést. A mostani határozat megállapítja, hogy 'A Telephelyről történő tisztítatlan csapadékvíz, illetve tisztított szennyvíz kibocsátással fennáll a felszíni vizek károsodása bekövetkezés közvetlen veszélye (környezetveszélyeztetés)'." – írja a képviselő, aki szerint 

„a határozatból világosan kiderül, hogy Mészáros Lőrinc 6,2 milliárd forintos állami támogatással és állami hitelekkel kitömött, nemzetgazdaságilag kiemelt beruházása a júliusi és novemberi szennyezés után is folytatta környezetszennyező tevékenységét, amivel a Btk. szerinti környezetveszélyeztetést és -károsítást valósított meg” 

Ezért a mai napon feljelentést tett a cég ellen. (via MTI)