Újabb koronavírusos beteg a Vöröskereszt hajléktalanszállóján, meghosszabbították a karantént

Egészségügy
2020 május 04., 08:38

Ismét pozitív lett egy lakó koronavírus-tesztje a Magyar Vöröskereszt budapesti, Madridi úti hajléktalanszállóján, így május 12-ig meghosszabbították az áprilisban elrendelt karantént. Ez 124 lakót érint, válaszolta kérdésünkre a fenntartó.

Áprilisban először egy kórházi kezelésről visszatért embernél azonosították a vírust. Akkor összesen 23 embernek lett pozitív a tesztje, közülük kilencet kórházba szállítottak, és egy öt fős stáb vállalta, hogy a 14 napos karantén idejére beköltözik az intézménybe. A Vöröskereszt most azt írta, ők a két hét leteltével kiköltöztek a szállóról, pihenőnapjaikat töltik, illetve szabadságon vannak. A többiek, akik a karantén idejét szabadságon töltötték, „illetve az intézmény ellátásában külső közreműködőként vettek részt”, hétfőtől ügyeleti rendszerben, változó munkarendben térnek vissza a munkába.

„Csütörtökre szervezünk egy egész házas PCR tesztelést, ennek a részletei még szervezés alatt vannak.”

Korábban írtunk róla, hogy a koronavírus különösen veszélyes lehet a hajléktalan emberekre, hiszen idősebbek az átlagnál, és sokszor nagyon rossz egészségi állapotban vannak. A járvány szempontjából nem is az utcán élők vannak a legnehezebb helyzetben, hanem azok, akik zsúfolt szállókon, emeletes ágyakkal telepakolt szobákban töltik az éjszakáikat. 

A Fővárosi Önkormányzat április elején úgy döntött, a megelőzés érdekében elkülönítve helyezik el a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idős és rossz egészségi állapotban lévő hajléktalan embereket.