A világjárvány miatt újra kinyithattak az 1979-ben betiltott autós mozik Iránban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A koronavírus-járvány miatt Iránban újra engedélyezték az autós mozik működését. Autós mozit az 1979-es iszlám forradalom óta tilos volt működtetni.

A Homeini ajatollah vezette forradalmárok annak idején azért záratták be az autós mozikat, mert ott szerintük a fiatal párok túl közel kerülhettek egymáshoz, pedig még nem voltak házasok.

Homeini ajatollah 1979 február 2-án Teheránban.Fotó: Gabriel Duval/AFP

A most újranyitott autós mozik egyike a teheráni Milad-torony szomszédságában, egy parkolóban működik. Az esti vetítésekre érkező autókat fertőtlenítővel fújják le. A nézők online vehetik meg a jegyeiket, a filmek hangját az autórádión keresztül élvezhetik.

Iránban a sportstadionokat és a mozikat is bezárták a járvány terjedésének megakadályozására. Az országban eddig 98 ezer regisztrált koronavírus-fertőzést jelentettek, és a halálozások száma hivatalosan több mint 6200, de nemzetközi és helyi szakértők szerint ennél jóval magasabb a fertőzöttek száma.

Egy mozinéző, a 36 éves Behruz Purnezam elmondta, hogy a feleségével járt az autós moziban, és valójában nem is a film vonzotta őket, amit vetítettek, hanem az, hogy az ő korosztályuk először vehet részt ilyen szórakozásban. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér