Kásler szerint az MSZP halálesetek történeteivel „szórakoztatja” a parlamentet, az ellenzék a lemondását követeli

POLITIKA
2020 május 05., 14:29
Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere a parlamentben
photo_camera Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere a parlamentben Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Online sajtótájékoztatót tartott kedd délután az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője, és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter azonnali lemondását követelte. 

Bangóné azt követően állt a nyilvánosság elé, hogy a parlament hétfői ülésén feltett kérdéseket a miniszternek két, a vírus miatt elhunyt államgpolgárral kapcsolatban. A képviselő a tatabányai kórház 41 éves, megfertőződött betegszállítója, illetve egy, a járvány miatt el nem látott 32 éves családanya történetéről kérdezte Káslert. 

A második esettel kapcsolatban Bangóné arra volt kiváncsi, hogy hány embernek kell még meghalnia amiatt, hogy a kormány felfüggesztette az egészségügyi alapellátást. 

Az Index felvételén a két politikus szóváltása 6.50-től látható és hallható: 

Kásler az MSZP-s képviselőasszony kérdésére a következőt felelte:

„Képviselőasszony konzekvens: a kéthavonta ismétlődő mondjon le monjon le ismét elhangzott. Igaz történetekkel tetszett szórakoztatni a parlamentet, bár a történet ennél sokkal, de sokkal...ne tessék ordítani...a 41 éves egészségügyi dolgozót saját halottunknak tekintettük, ha történt mulasztás, az az ellátó intézmény és orvos felelőssége, bejelentést ezzel kapcsolatban sem Ön, sem a család nem tett (...)”  

Innen már eldurvult a párbeszéd a két politikus között. Bangóné kijelentette, hogy a fideszesek aljasak, és hogy ő „nem szórakozik” ezen a haláleseten, még ha esetleg a kormánypártiak azt is teszik. 

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselõje a parlamentben
photo_camera Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselõje a parlamentben Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Bangóné másnap az „embertelenség miniszterének” Káslert, akinek szerinte távoznia kell a miniszteri székből, és azt kérdezte a kormánytól illetve annak vezetőjétől, hogy ugyanaz-e a véleményük mint Káslernek, hogy ti. „szórakozni kell az édesanyék és édesapák halálán”.

Vadai Ágnes a DK részéről és a szintén MSZP-s Korózs Lajos is arról beszélt egyébként kedden, hogy Káslernek távoznia kell a posztjáról. A kormány részéről kedden Rétvári Bence, Kásler egyik KDNP-s államtitkára sietett megvédeni főnökét, és azt nyilatkozta, hogy a miniszter szavait kiforgatták eredeti kontextusukból.