Kína: Itt az ideje befejezni a Kínát okoló játszadozást

külföld
2020 május 6., 17:46

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva megint Kínát tette felelőssé a koronavírus-járvány elterjedéséért. Szerinte Kína megelőzhette volna 100 ezrek halálát, és megtakaríthatta volna a gazdaság hanyatlását világszerte, ha időben jelzi a vírus terjedését, és átláthatóan nyilatkozik a járvány ügyében. (Kína egyébként elveszíteni látszik a járvány körüli propagandaháborút.)

De Pompeo újságírói kérdésre is tartózkodott attól, hogy megismételje a vasárnapi állítását, ami szerint Washingtonnak „jelentős számú bizonyítéka” van arról, hogy a vírus egy kínai laboratóriumból szabadult ki.

A miniszter csak azt ismételte meg, hogy Peking tudott a vírus terjedéséről, és megakadályozhatta volna a világjárvány kirobbanását. „Volt választási lehetőségük, de úgy döntöttek, hogy elfedik a járvány vuhani kirobbanását” – mondta.

Az amerikai politikai élet szereplői egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a járvány eredetéről. Kedden például Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón azt mondta: változatlanul nem tudható bizonyossággal, hogy honnan ered a vírus. Amikor az egyik újságíró rákérdezett erre, Mike Pompeo azzal válaszolt: „Hagyjuk már ezt abba, maguk állandóan azon erőlködnek, hogy viszályt szítsanak az amerikai tisztségviselők között!” Majd azt állította, hogy a kormányzat tisztségviselőinek minden korábbi nyilatkozata koherens volt.

Pompeo szerint a korábbi nyilatkozatok arról tanúskodnak, hogy az amerikai kormányzat „megpróbálja megtalálni a helyes választ” a vírus eredetére. „Mindannyian egyértelmű válaszokat akarunk, különböző helyekről származó, eltérő válaszaink vannak. Arra is van bizonyíték, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult ki, és arra is, hogy nem így van” – mondta.

Az amerikai külügyminiszter felszólította Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, a WHO vezetőjét, hogy „hívja meg” Tajvant a szervezet május 18-19-én tartandó éves közgyűlésére. „Minden országot, beleértve az európaiakat is, arra szólítok fel, hogy támogassa Tajvan részvételét megfigyelői státusban a WHO-ban és az ENSZ más szervezeteiben” – mondta Pompeo. Az USA egyébként még nem közölte, hogy részt vesz-e a WHO májusi tanácskozásán, és Pompeo nem utalt arra, hogy az amerikai részvétel esetleg Tajvan meghívásától függne.

Tajvan 2016-ig megfigyelői státuszt élvezett a WHO-ban, de akkor kizárták, mert Caj Jing-ven, a 2016 januárjában megválasztott új elnök visszautasította, hogy elismerje, Tajvan (hivatalos nevén: Kínai Köztársaság) a Kínai Népköztársaság része.

Cuj Tian-kai, Kína washingtoni nagykövete a Washington Postban megjelentetett publicisztikájában arra szólította fel az amerikai kormányzatot, hogy hagyjon fel Kína világjárvány miatti hibáztatásával. Az Itt az ideje befejezni a Kínát okoló játszadozást című véleménycikkében a nagykövet leszögezte: Kína hibáztatása nem fog véget vetni a világjárványnak. „Kína minden tőle telhetőt megtett, hogy megossza a vírussal kapcsolatos információkat” – írta a nagykövet, majd arra figyelmeztetett, hogy az amerikai és a kínai gazdaság esetleges függetlenítése egymástól kárt okozhat mindkét ország gazdaságának és a vírus elleni küzdelemnek is. (MTI)