Ezer dolgozója munkaidejét csökkenti júniustól a Dunaferr

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Ezer dolgozója kényszerű munkaidő-csökkentését helyezi kilátásba Jevgenyij Tankilevics, a Dunaferr cégvezetője a vállalat dunaújvárosi acélművében dolgozóknak írt csütörtöki levelében - írja a Portfolio.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség saját honlapján közzé is tette a levelet, amiben Tankilevics bejelenti a három hónap alatt végrehajtani tervezett lépést. A dolgozók munkaidejének - ezzel együtt fizetésének - csökkentését a koronavírus-járvány miatti rossz gazdasági helyzettel indokolja, ami drasztikusan visszavetette a cég termékei iránti gazdasági keresletet is.

A Dunaferr vezetése ezért a termelési kapacitások csökkentéséről döntött.

Trankilevics levele alapján már az is „kizárólag üzleti partnereink jóindulatának köszönhető”, hogy a dolgozók áprilisi béreit ki tudja fizetni a vállalat. Sikerült ugyanis átütemezni a cég egyes kintlévőségeit. „Ez sajnos csak részeredmény” - írja a cégvezető.

Hogy a Dunaferr is igénybe vette a kormány válságkezelő csomagjában bevezetett állami bértámogatást, arra az a mondat utal, miszerint „a csökkentett munkaidő miatt kiesett jövedelem részben állami forrásból kerülhet kompenzálásra”.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!