Az e-kereskedelem a karantén nagy nyertese Magyarországon

gazdaság
2020 május 09., 05:45

Grafikonokkal elemezte a kiskereskedelmi forgalom márciusi adatait a Portfolio. Ezekből a számokból látszik, hogyan befolyásolja a vásárlási szokásokat a kijárási korlátozás, de mivel ezeket a korlátozásokat csak március közepén rendelte el a kormány, a hatások az április adatokban sokkal erőteljesebbek lesznek majd.

A cikk szerint 2019 márciusához és 2020 februárjához képest is az internetes kereskedelem és a gyógyászati termékek, gyógyszerek vásárlása ugrott meg, a legnagyobb vesztes pedig az üzemanyag-forgalom. Arányaiban enyhébb, de nominálisan nagyobb növekedésen van túl az „élelmiszer jellegű vegyes” termékek forgalma.

Az e-kereskedelem márciusi forgalma 82,5 milliárd forint volt, ami rekord is lehetne, ha karácsony előtt nem lett volna ennél valamivel nagyobb ez az adat, igaz, a növekedés üteme azt mutatja, hogy az áprilisi adat már rekord lesz. Az e-kereskedelem egyébként koronavírus nélkül is az egyik legdinamikusabban növekvő ágazat volt, kérdés, hogy a kijárási korlátozások feloldásával mennyire tartják meg az emberek a szokást, hogy az interneten vásárolnak.

Az üzemanyagforgalmat közben a kijárási korlátozás mellett az összeomló világpiaci olajár is sújtja, a benzinkutaknál 2015 óta nem mértek ennyire rossz forgalmi adatokat.