Megkérdeztük az operatív törzstől, kiadják-e az adatokat, amiket Karácsony kért

Egészségügy
2020 május 09., 07:46

Karácsony Gergely pénteken délután Facebook-posztban adta hírül, hogy csütörtökön a Budapestre vonatkozó járványügyi adatok kiadását kérte a kormánytól.

„A miniszterelnök (...) azt mondta, leghamarabb jövő hétvégén lehet beszélni a budapesti és a Pest megyei korlátozások enyhítéséről, és hogy ő sietne, de a tudósok »visszahúzzák a zakóját«. Egyetértünk abban, hogy a város újranyitása – mondom sokadszor – csak fokozatosan és óvatosan történhet. És ha a miniszterelnök zakóját rángatják a tudósok, akkor ezek szerint folyik tudományos elemzés. Ezt remélve kértem tegnap, hogy a kormány küldje meg és/vagy hozza nyilvánosságra a Budapestre vonatkozó adatokat. Ezeket az adatokat eddig nem ismerhette senki a kormányon kívül. Pedig nagy szükség lenne rájuk.

Mert, azt hiszem, itt valami nagyon nem stimmel”

- írta a főpolgármester.

Posztjában Karácsony arról is felvázol egy elméletet, hogy a kórházak lehetnek a koronavírus-járvány igazi gócpontjai, hiszen míg a lakosság átfertőzöttsége az eddigi adatok szerint alacsonynak mondható, addig a kórházi dolgozóké nagyon magas, és a budapesti szociális intézményekbe is kórházakból kerülhetett be a vírus.

Annak érdekében, hogy tisztábban lássunk ebben az ügyben, szombaton az alábbi kérdéseket tettük fel az operatív törzsnek:

  • Átadja-e az operatív törzs a Főpolgármesteri Hivatalnak azokat a Budapestre vonatkozó járványügyi adatokat, amiket Karácsony Gergely csütörtökön kért önöktől?
  • Van-e arról bármilyen adatuk, hogy a regisztrált fertőzöttek hány százaléka kaphatta el a vírust kórházban vagy más egészségügyi intézményben? Ha igen, mekkora ez az arány?

UPDATE 11:26

Kérdéseinkre nem kaptunk választ.