19 halottja lehet az iráni barátitűz-incidensnek

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

19 halottja és 15 sérültje volt annak az incidensnek, melyben az iráni Forradalmi Gárda egy fregattja hajóelhárító rakétát lőtt az iráni haditengerészet egy szállítóhajójára. A Dzsamaran nevű fregattról még azelőtt indították a gyakorlaton a rakétát, hogy a Konarak szállítóhajó biztonságos távolságba került volna. A rakéta célzórendszere így befogta a szállítóhajót, a rakéta pedig célba talált.

Az Iráni Forragalmi Gárda fregattja, a Dzsamaran. Erről lőtték ki a rakétát, ami véletlenül az iráni flotta egy másik hajóját, a Konarakot találta el.Fotó: -/AFP

A halálos áldozatok és sérültek számáról az iráni haditengerészet adott hivatalos tájékoztatást.

Az iráni sajtó értesülései szerint a Konarak célpontokat helyezett ki a gyakorlatra, melyen egy új típusú hajóelhárító rakétát teszteltek. A sajtójelentések szerint feladata végeztével a Konarak túl közel maradt a célterülethez.

Az iráni haditengerészet hivatalos tájékoztatásában egy szót sem ejtett a rakétakísérletről, csupán "balesetet" említ, amiben "számos bátor tengerészünk mártírhalált halt". A közlemény szerint a Konarakot most "műszaki vizsgálatokra" kikötőbe vontatják, vagyis a korábbi hírekkel ellentétben nem süllyedt el, csak súlyosan sérült. (Via BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó