19 halottja lehet az iráni barátitűz-incidensnek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

19 halottja és 15 sérültje volt annak az incidensnek, melyben az iráni Forradalmi Gárda egy fregattja hajóelhárító rakétát lőtt az iráni haditengerészet egy szállítóhajójára. A Dzsamaran nevű fregattról még azelőtt indították a gyakorlaton a rakétát, hogy a Konarak szállítóhajó biztonságos távolságba került volna. A rakéta célzórendszere így befogta a szállítóhajót, a rakéta pedig célba talált.

Az Iráni Forragalmi Gárda fregattja, a Dzsamaran. Erről lőtték ki a rakétát, ami véletlenül az iráni flotta egy másik hajóját, a Konarakot találta el.Fotó: -/AFP

A halálos áldozatok és sérültek számáról az iráni haditengerészet adott hivatalos tájékoztatást.

Az iráni sajtó értesülései szerint a Konarak célpontokat helyezett ki a gyakorlatra, melyen egy új típusú hajóelhárító rakétát teszteltek. A sajtójelentések szerint feladata végeztével a Konarak túl közel maradt a célterülethez.

Az iráni haditengerészet hivatalos tájékoztatásában egy szót sem ejtett a rakétakísérletről, csupán "balesetet" említ, amiben "számos bátor tengerészünk mártírhalált halt". A közlemény szerint a Konarakot most "műszaki vizsgálatokra" kikötőbe vontatják, vagyis a korábbi hírekkel ellentétben nem süllyedt el, csak súlyosan sérült. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó