19 halottja lehet az iráni barátitűz-incidensnek

külföld
2020 május 11., 09:12

19 halottja és 15 sérültje volt annak az incidensnek, melyben az iráni Forradalmi Gárda egy fregattja hajóelhárító rakétát lőtt az iráni haditengerészet egy szállítóhajójára. A Dzsamaran nevű fregattról még azelőtt indították a gyakorlaton a rakétát, hogy a Konarak szállítóhajó biztonságos távolságba került volna. A rakéta célzórendszere így befogta a szállítóhajót, a rakéta pedig célba talált.

Az Iráni Forragalmi Gárda fregattja, a Dzsamaran. Erről lőtték ki a rakétát, ami véletlenül az iráni flotta egy másik hajóját, a Konarakot találta el.
photo_camera Az Iráni Forragalmi Gárda fregattja, a Dzsamaran. Erről lőtték ki a rakétát, ami véletlenül az iráni flotta egy másik hajóját, a Konarakot találta el. Fotó: -/AFP

A halálos áldozatok és sérültek számáról az iráni haditengerészet adott hivatalos tájékoztatást.

Az iráni sajtó értesülései szerint a Konarak célpontokat helyezett ki a gyakorlatra, melyen egy új típusú hajóelhárító rakétát teszteltek. A sajtójelentések szerint feladata végeztével a Konarak túl közel maradt a célterülethez.

Az iráni haditengerészet hivatalos tájékoztatásában egy szót sem ejtett a rakétakísérletről, csupán "balesetet" említ, amiben "számos bátor tengerészünk mártírhalált halt". A közlemény szerint a Konarakot most "műszaki vizsgálatokra" kikötőbe vontatják, vagyis a korábbi hírekkel ellentétben nem süllyedt el, csak súlyosan sérült. (Via BBC)