Az Alkotmánybírósághoz fordul Göd polgármestere az elcsatolt területek miatt

POLITIKA
2020 május 11., 13:38

Alkotmánybírósági panaszt nyújt be a Gödtől elcsatolt területek miatt Göd momentumos polgármestere, Balogh Csaba és a Momentum elnöke, Fekete-Győr András, írják közleményükben.

Április közepén a kormány a gazdaság védelmére hivatkozva a gödi Samsung gyár területét különleges gazdasági övezetté nyilvánította. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Göd területének 20 százalékát áthelyezik a fideszes megyei közgyűlés kezébe, és a gyár által fizetett iparűzési adó is a helyi önkormányzat helyett a megyei közgyűlés kezébe kerül. Ezzel a rendelettel a város költségvetésének körülbelül egy harmadát vették el.

Balogh Csaba most azért fordul az alkotmánybírósághoz, mert szerinte az intézkedés több pontban is sérti az Alaptörvényt:

  • az arányosság elve nem érvényesül: a város 20 százalékának elcsatolása súlyosan aránytalan korlátozása az önkormányzati tulajdonnak, valamint a költségvetés jelentős részének elvesztése is egy jelentős jogkorlátozás, mely hátráltatja a veszélyhelyzet kezelését

  • a kormány nem hagyott elég időt az érintetteknek az új helyzetre való felkészülésre: nem egyeztettek erről sem a gödi önkormányzattal, sem a Pest megyeivel, sem a Samsung képviselőivel. A rendelet mellé pedig mindössze ellentmondásos iránymutatásokat kaptak a felek. Ezért jelenleg Göd és a megye között arról zajlanak a tárgyalások, hogy a megye hogyan tudja azokat a kötelezettségeket és feladatokat átvenni, melyekre nincs sem apparátusa, sem kapacitása.

  • a rendelet egyértelműen diszkriminatív: sehol máshol, ahol valódi problémák merültek volna fel gyárak működése, beruházásaik kivitelezése kapcsán, nem avatkozott közbe a kormány (Debrecen, Kecskemét, Győr), csak itt. 

  • a rendelet sérti az önkormányzat tulajdonjogát: több százmillió forint értékű ingatlan szállt át a Pest megyei önkormányzatra, amire még az államosítás szabályai sem vonatkoznak.

Miután a vészhelyzetre hivatkozva a kormány elvette a területet az önkormányzattól önteni kezdte a pénzt a Samsung gyárba, 42 milliárd forintnyi infrastrukturális fejlesztést rendelt el egy 80 hektárnyi terület beépítésére.  Balogh Csaba, a 444-nek adott interjújában elmondta, hogy szerinte ebből a terjeszkedésből látszik, hogy a kormány hosszútávra tervez a területtel, és nem csak a vészhelyzet miatt hozta ezt a döntést.