Felfüggesztette az ügyészség a gyöngyöspatai iskola diákját falhoz vágó igazgató elleni vádemelést

oktatás
2020 május 11., 18:09

2019 őszén feljelentést tett egy szülő, amiért a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolába járó gyerekét bántalmazta az iskola igazgatója. Eszerint a 12 éves fiút az intézmény konyháján dolgozó édesanyja szeme láttára nyomta olyan erővel a falhoz az igazgató, hogy a fiú testén zúzódások keletkeztek.

Az iskolát fenntartó tankerületi központ malmai gyorsan őröltek, belső vizsgálatuk megalapozottnak találta a szülői vádakat, és menesztették a vezetőt. Tavaly szeptember vége óta új igazgató irányítja az intézményt.

A pedagógus ellen indult büntetőeljárásnak viszont csak most lett eredménye.

Az Gyöngyösi Járási Ügyészség rögzítette: a nyomozás eredménye szerint az iskolaigazgató valóban bántalmazta az érintett diákot, a vádemelést vele szemben mégis egy évre és négy hónapra feltételesen felfüggesztette.

A hírt a nőklapja.hu írta meg elsőként, de az ügyészség határozata szerkesztőségünkhöz is eljutott.

Eszerint a hatóság az elkövetés ténye ellenére azért nem viszi bíróság elé az ügyet, mert

„a gyanúsított büntetlen előéletű, cselekményét pillanatnyi meggondolatlanság váltotta ki, azt megbánta, a gyöngyöspatai tanintézményt elhagyta”.

Így az ügyészség, ha „a felfüggesztés időtartama eredményesen eltelik”, azaz a gyanúsított nem követ el semmilyen bűncselekményt ez idő alatt, a büntetőeljárást egy év, négy hónap után megszünteti.

Az ügyészség döntése ellen panasszal élt Kegye Adél, a sértett gyereket az ügyben képviselő ügyvéd, aki szerint bár a feltételes felfüggesztést valóban lehetővé teszi a törvény, nem szabadna ilyen típusú esetekben alkalmazni. 

„A volt iskolaigazgató egy, a felügyeletére bízott, védekezésre képtelen kiskorú ellen követte el a bántalmazást.”

- mondta a nőklapja.hu-nak, hozzátéve: gyerekbántalmazásban 2005 óta kötelezően alkalmazandó zéró tolerancia van érvényben a magyar jogrendszerben, amit így figyelmen kívül hagy a határozat.

Az ügynek külön jelentőséget ad, hogy a sértett diák egy roma fiú, a gyanúsított pedig az az igazgató, aki abban az időszakban is vezette az iskolát, amikor jogellenesen elkülönítve oktattak az intézményben roma és nem roma gyerekeket.

Erről másodfokú bírósági ítélet szól, amely kártérítést is megítélt az érintett gyerekeknek. A kártérítés teljesítési határidejének közeledtével aztán a bírósági ítéletet hevesen támadni kezdte a kormány, országos témává emelve az ügyet. Már majdnem a postaládában voltak a nemzeti konzultációs kérdőívek róla, amikor a koronavírus-járvány lesöpörte a témát az asztalról.

Kedden minden esetre várható új fejlemény a gyöngyöspatai szegregációs ügyben: A Kúria valószínűleg döntést hoz arról, hogy milyen formában kapják meg a szegregáltan oktatott roma gyerekek a kártérítésüket.