Újabb koronás betegek a Madridi úti hajléktalanszállón, harmadszor rendeltek el karantént

Egészségügy
2020 május 11., 13:26

Hat újabb lakónál azonosították a koronavírus-fertőzést a Magyar Vöröskereszt Madridi úti hajléktalanszállóján. Mindnyájukat kórházba szállították, ahol hatóságilag is tesztelik őket, írta kérdésünkre a fenntartó. Emiatt immár harmadszor rendeltek el zárlatot, ami most május 22-ig van érvényben. 

A szállón áprilisban jelent meg először a vírus. Az első lakó, akinek pozitív lett a tesztje, kórházi kezelésről került vissza az intézménybe, majd összesen 23 ember bizonyult fertőzöttnek. Ekkor egy öt fős stáb önként vállalta, hogy beköltözik az intézménybe. Május elején aztán ismét találtak egy fertőzöttet, a hatóság meghosszabbította a zárlatot, a Vöröskereszt pedig az egész házra kiterjedő PCR-tesztelést szervezett. Ennek eredményeként azonosították most a hat újabb fertőzöttet.

A hetek óta érvényben levő karantén 124 lakót érint, azok sem hagyhatják el az intézményt, akiknek negatív lett a tesztjük. A Vöröskereszt azt írta, emiatt többeket elbocsátottak a munkahelyükről, de „igény szerint igazolásokat állítunk ki, hogy igazolni tudják magukat a munkáltatójuknál, valamint folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel a zárlat után bevételi forráshoz juthatnak”.

photo_camera Fotó: Google Street View

Korábban írtunk róla, hogy a koronavírus különösen veszélyes lehet a hajléktalan emberekre, hiszen idősebbek az átlagnál, és sokszor nagyon rossz egészségi állapotban vannak. A Fővárosi Önkormányzat április elején úgy döntött, a megelőzés érdekében elkülönítve helyezik el a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idős és rossz egészségi állapotban lévő hajléktalan embereket.