Orbánnak nem sikerült elérnie egy maga elé kitűzött fontos célt a járványban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Mindent megteszek annak érdekében, hogy a Pesti úti szabálytalanságok ne uralják el a belpolitikát amíg a járványon nem vagyunk túl. (…) A hatóságok tegyék a dolgukat, a politikusok pedig próbálják megtalálni az együttműködésnek a lehetőségét” - mondta Orbán Viktor a parlamentben április 27-én. 

Két hét telt el azóta, és úgy tűnik, hogy Orbán Viktornak ebbe a feladatba beletört a bicskája, nem hallgat rá a környezete. 

Kovács Zoltán államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője tegnap egy facebookos posztban lényegében azt szabta Budapest újraindításának feltételéül, hogy Karácsony csökkentse a főváros fenntartásában lévő idősotthonokban a járvány áldozatainak a számát: 

„Sajnos a járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed és ennek az az oka, hogy a főpolgármester későn intézkedett, nem készítette fel a fővárosi idősotthonokat a járványra. Ezért főpolgármester úrnak azt javasoljuk, koncentrálja minden energiáját a főváros fenntartásában lévő idősotthonokra, mert az ottani halálesetek számának csökkenése a budapesti élet újraindításának feltétele.”

Ahhoz képest ez még egészen megengedő álláspont, hogy Kovács korábban azt mondta, hogy „Budapest egésze és az agglomeráció egyes részei számítanak a járvány gócpontjának”. 

A kormány holnap dönthet arról, hogy Budapesten és Pest megyében továbbra is fenntartja-e a kijárási korlátozásokat, amiket vidéken már enyhített. (A központi régióban folyamatosan javul a járványügyi helyzet, az aktív esetek száma minden nap csökkent, a járvány áldozatainak száma is alacsonyabb.)

A kormánynak nincs könnyű dolga, mert - ahogy egy köztévés beszámolóból kiderült - kettős harcot kénytelen folytatni: a járvány mellett Brüsszellel is küzd. Menczer Tamás külügyi államtitkár kőkeményen el is mondta a köztévében, mint gondol az uniós támadásról és annak az időzítéséről:

„Én azt gondolom, hogy egy világjárvány alatt politikai támadást indítani, az kimeríti az aljasság fogalmát”.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó