A kerületi polgármesterek információkat, és fokozatos újranyitást szeretnének

A főpolgármester és a kerületi polgármesterek csütörtök délután három óráig közöljék véleményüket a járványügyi korlátozások feloldásáról, közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Az Index végigkérdezte a polgármestereket, hogy mit válaszoltak, időszerű-e az újranyitás, vagy sem. 

Kevés információval rendelkeznek a valós helyzetről, így előbb azt kérnek, majd fokozatosságot.

  • "Álláspontom: fokozatosan igen," írta Tóth József XIII. kerület polgármester.
  • Információt és kormányrendelet módosítást kért Óbuda polgármestere, Kiss László. Utóbbira a játszóterek újranyitásához van szükség.
  • Nem érti a kormány hezitálását, ha az adatok szerint nyitni lehet, akkor nyissanak, válaszolta Újpest első embere. Déri Tibor: hozzátette, nincs a szükséges információk birtokában, a kormány pedig igen. 
  • A terézvárosi polgármester, Soproni Tamás kijelentette: felelős álláspontot nem tud képviselni, hogy hiszen nem kapnak részletes, például területi adatokat a járványról. 
  • A helyzet felelős megítéléséhez több olyan információra lenne szükség, ami nem áll rendelkezésre, értett egyet Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester. 
  • A kormánypárti Pokorni Zoltán vezette Hegyvidéki Önkormányzat a fokozatos, lassú nyitás pártján van.
  • Az öt DK-s polgármester közös nyilatkozatban reagált Gulyás kérésére. Komolytalannak ítélik, írják, hogy most fordul hozzájuk a kormány, korábban meg nem. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó