Vidéken hétfőtől már be lehet menni az éttermekbe, játszóterekre, szállodákba

politika
2020 május 14., 07:11

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a délelőtti Kormányinfón közölte, hogy szerdán a kormány 12 órás ülést tartott, és megállapította, hogy 64 nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után az elmúlt napokban csökkent a halálesetek, fertőzések és aktív fertőzöttek száma.

11 nappal a bevezetése után a vidéki megyékre vonatkozó eltérő szabályozást az élet visszaigazolta, nem történtek vidéken tömeges megbetegedések – mondta Gulyás. Továbbra is Budapesten van a legtöbb fertőzött – mondta. Pest megyét mostantól a többi megyével tekintik egy egységnek, mert ott jók a számok. Gulyás arról nem beszélt, hogy Zalában nem sikerült megfékezni a járvány terjedését, miközben Budapesten javul a helyzet.

Gulyás elmondta, hogy a polgármesterek 15 óráig küldhetik el a véleményüket az új szabályokkal kapcsolatban. A szabályok vasárnap éjfélig vannak hatályban, az Operatív Törzs dönt majd, hogy mi lesz utána, ezt holnap vagy legkésőbb holnapután mondják el. Karácsony Gergely levelét megkapta a kormány, ami szerint a főpolgármesternek nincs határozott álláspontja a kerületi polgármesterekkel szemben, Gulyás szerint Tarlós István kellően egyértelműen fogalmazott volna.

Vidéken további enyhítésekre van lehetőség. Vendéglátó egységek belső, zárt részébe is be lehet menni, kérik a maszkviselést és a védőtávolság betartását. Az ott dolgozóknak ez kötelező is. Hétfőtől nyitva lesznek a játszóterek is, és a szállodák, panziók.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy vidéken és Pest megyében június 1-től maximum 200 fős esküvő és lagzi lehet majd, de az asztalokra oda kell figyelni.

link Forrás

Gulyás a német alkotmánybíróság döntéséről is beszélt, azt mondta, az ezzel rögzített alapelveket a magyar kormány eddig is fontosnak tartotta, és az EU-s jognak ott, ahol átruháztunk hatásköröket, elsőbbsége van, de legitim a vizsgálat, ha nemzeti hatáskörben hoznának döntést.

Gulyás az EP-vitáról is beszélt. Magyarországgal szemben boszorkányüldözés, koncepciós eljárás zajlik (ami rosszabb, mint a kommunistáké volt, mert ott legalább meghallgatták a vádlottat), előre megírták az ítéletet, és betiltották a magyar igazságügyi miniszter beszédét – mondta Gulyás, aki szerint ez az eljárás élesen szemben áll a nemzetközi joggal.

Gulyás elmondta, hogy az ott alvást nem igénylő nyári táborok megtarthatók lesznek, és majd döntenek arról is, hogy az ott alvósokkal mi legyen.

A HVG és a Hír Tv azt kérdezte, lesz-e törvénymódosítás a gyöngyöspatai Kúria-döntés miatt, mi a véleményük, és mikor utalják a megítélt kártérítést. Gulyás elmondta, hogy a jogerős bírósági döntés kötelező a kormányra nézve is, ezért ennek eleget kell tenniük, hozzátéve, hogy egy ilyen ítélet a gyöngyöspatai önkormányzatot csődbe vinné. Gulyás szerint igazságtalan ítélet született, csak vesztesek vannak, azok is, akik nem oktatásban kapnak kompenzációt, és azok is, akik joggal háborodnak fel, hogy a helybéliek által nem valósnak érzett sérelmekért komoly kártérítést kapnak. Gulyás szerint felelőtlen helyzetet idéztek elő azok, akik ezt az eljárást elindították. Gulyás azt mondta, indokoltnak tart egy olyan törvénymódosítás, hogy ha az oktatás során ért valakit sérelem, azt oktatással kell pótolni.

A Magyar Nemzet azt kérdezte, mi a kormány véleménye a Karácsony-programról. Gulyás azt mondta, érdeklődéssel olvasnak minden ilyet, de meggyőződése, hogy a hosszú anyag azért született, hogy ne kelljen világosan kimondani, hogy a nyitást támogatja-e. Gulyás azt is elmondta, hogy voltak polgármesterek, akik egyértelmű választ adtak, még a kormányhoz képest ellenzéki polgármesterek között is, például Tóth József azt mondta, fokozatosan támogatja az újranyitást. Karácsony ellenben mindennel megvádolja a kormányt, és talán inkább a nyitás mellett érvel, de nehéz eldönteni.

Az RTL Klub arról érdeklődött, vannak-e még a gödin kívül olyan beruházások, amiket érint Semjén Zsolt törvényjavaslata. Gulyás szerint a törvénymódosítás egy régi igazságtalanságot orvosol, és a fővárosra és megyei jogú városokra nem is vonatkozik. Kisebb településekre vonatkozik, ahol több milliárdos beruházás valósul meg, és a kormány az ilyen nagyobb bevételeket a megyében több érintett település között lehessen elosztani.

A kormány 2021-től betiltaná az egyszer használatos műanyagokat, erről azt mondta Gulyás, hogy más EU-s országokhoz hasonlóan, az irányelvet követve mi is erre kényszerültünk.

A Népszava azt kérdezte, mondják el részletesen, hogy hogyan jutnak el a kórházakba a védőfelszerelések, naponta lehet hallani arról, hogy nincs elég készlet. Gulyás azt mondta, ez nem igaz, ma nincs olyan kórház Magyarországon, ahol legalább 10 napig ne lenne elég készlet.

Az Index azt kérdezte, mi a kormány véleménye a rémhírterjesztés gyanújával bevitt emberekről.  Gulyás azt mondta, a két ismertebb esetben az ügyészség nem minősítette bűncselekménynek, hogy kiírták, amit kiírtak, „egy jogállamban ilyen előfordul”, és ha egy hatóság hibázik, akkor kártérítési felelősség áll fent. A kormány kéri a hatóságokat, hogy csak és kizárólag a legindokoltabb esetekben éljenek ilyen eszközökkel. Ha ilyesmi történt, a jogállam erősségét mutatja, hogy az ügyészség néhány órán belül meghozta a helyes döntést – mondta Gulyás.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, hogy a korábban biztosított ágyszám már nem indokolt, a betegek térnek vissza a kórházakba. Gulyás a Magyar Hang kérdésére elmondta, hogy 8500 lélegeztető géppel már el tudja látni a feladatát a magyar egészségügy, ha a járvány újra berobbanna.

Arra a kérdésre, hogy miután Müller Cecília szerint is túl vagyunk a járvány csúcspontján, meddig tervezi a kormány fenntartani a járvány miatt a veszélyhelyzetet, Gulyás azt válaszolta, egyelőre szükség van rá, de lehetséges, hogy június vége felé meghozhatják a döntést annak megszüntetéséről.

A 444 ezeket a kérdéseket küldte el:

  1. Mit szól ahhoz a kormány, hogy az elmúlt két napban legalább két embert vittek be hajnalban a rendőrök rémhírterjesztés miatt egy-egy Facebook-poszt miatt? A szerencsi férfi a kormány járványügyi intézkedéseit kritizálta, a másik annyit írt: „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.” Ez volt a céljuk, amikor megalkották a rémhírterjesztésre vonatkozó szabályozást? (Erre nem kaptunk választ.)
  2. Meddig tartják indokoltnak, hogy a kormányzati sajtótájékoztatókon ne vehessen részt, ne kérdezhessen a sajtó, akár személyesen, akár élőben online?

Az utóbbi kérdésre azt válaszolta Gulyás, hogy azt a meglepő, de érzelmes vallomást tudja tenni, hogy még a kormánnyal szemben legellenségesebb újságíró is hiányzik, más egy kamera előtt állni, mint élőben. Igyekszenek pótolni a korábban adott lehetőséget, Gulyás örülne, ha mielőbb meglenne rá a lehetőség, amikor már Budapesten sincsenek korlátozások.

Gulyás az Infostart kérdésére azt mondta, a veszélyhelyzet végéig ingyenes a budapesti ingyenes parkolást fenntartani.

A Magyar Fórum kérdésének hála kiderült, hogy elmarad a Trianon-emlékmű (a Kossuth téren lévő árok) felavatása is.

A Pénzügyminisztérium jelenleg idén 3 százalékos recesszióval számol – mondta Gulyás.