Nem elég az ötmilliárdos Trianon-árok, még egy Trianon-emlékművet állít fel a kormány, amire ötletpályázatot írtak ki

MŰVÉSZET
2020 március 17., 13:16

A naiv szemlélő azt is hihette volna, hogy a kormány annál maradandóbban nem emlékezhet meg a száz évvel ezelőtt megkötött trianoni békeszerződésről, mint hogy ötmilliárd forintért megépíti a valaha volt legnagyobb méretű - igaz a földbe süllyesztett - hazai köztéri emlékművet, a száz méter hosszú Trianon-árkot az Alkotmány utcában. De a jelek szerint ez édeskevés volt, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ugyanis az EMMI megbízásából 

most hirdetett ötletpályázatot egy másik központi nemzeti összetartozási emlékműre.

 Hogy melyik lesz a központibb? Ez sajnos nem derül ki a kiírásból, az azonban igen, hogy a Trianon 2-nél rendszeresen akarnak majd nagyobb létszámú megemlékezéseket tartani. 

 A Trianon 2-t a kormány vagy az első kerületben - a szóba jövő helyszínek a várbeli Szent György tér és a Vérmező - vagy pedig olyan vidéki helyszínen állítaná fel, "ahol a művészeti mondanivaló topográfiai, történelmi kontextusba is helyezhető.” 

A pályázati kiírást biztosan nem történész vagy kortárs magyar ember írta, hanem olyan valaki, akit most ébresztettek fel az 1920 óta tartó hibernálásból, így kerülhetett bele az a mondat, hogy

“a magyarság azonban száz év és két diktatúra alatt is megőrizte vezető szerepét a Kárpát-medencében.”

De nem ez a legjobb a kiírásban, hanem az, hogy kiderül belőle, ez egy nehéz felfogásúaknak készülő emlékmű, ugyanis a szoborra rá kell írni, hogy miről szól. Vagyis ez lesz a világ első olyan köztéri műalkotása, amin kötelező elhelyezni egy úgynevezett Vörös Farkot. Nem viccelek:

“A mű felületén, nem zavaró helyen röviden megfogalmazott felirat helyezendő el a mű eszmei mondanivalójáról.”

Na de alapvetően mire vágyik a kiíró?

“Az emlékmű egyaránt lehet a trianoni békediktátum, mint a Magyarországot megcsonkító és szétszabdaló történelmi esemény allegorikus ábrázolása és kapcsolódhat a magyarság nemzettudatának szimbólumvilágához, a történelmi Magyarország attribútumaihoz.”

Ennél is közelebbről?

“Az emlékmű a jelen kor befogadója számára érvényes narratíva segítségével megfogalmazott figuratív vagy allegorikus elemet, illetve elemeket is megjeleníthető térbeli kompozíció, ahol a művészeti mondanivalónak a magyar nemzet egységének, erős nemzettudatának és fennmaradni akarásának üzenetét kell hordoznia.”

Fontos, hogy ne papírból legyen a szobor:

“Az emlékmű műfaja: térplasztika, építmény. Anyaga: márvány, üveg, bronz, nemesacél, kő vagy más tartós anyag.”

A MANK és az EMMI pályázatán csak professzionális képző- és iparművészek indulhatnak. A miénken viszont nem! 

Ezennel ugyanis én is ötletpályázatot hirdetek. 

Úgyis több ideje van most egy csomó embernek, elő az ötletekkel! Szerinted milyen legyen a Nemzeti Összetartozás Emlékműve 2.? 

Rajzold, fesd vagy pixelezd meg, írj mellé 1-2 mondatos műleírást és küldd el a szilyl KUKAC 444.hu címre EMLÉKMŰPÁLYÁZAT subjecttel! Pályaműveket csütörtökön éjfélig lehet küldeni, pénteken pedig eredményt hirdetek. Ha elég sok munka érkezik, nem kizárt, hogy a köztes időben posztban mutassak be párat, sőt az érdeklődés függvényében a közönségszavazás sem kizárt.

A teljes pályázati felhívást - mármint a MANK-ét - itt olvashatod el.