Müller Cecília elmagyarázta, miért változnak hirtelen a fertőzöttekre vonatkozó adatok megyénként

járvány
2020 május 14., 11:41

Ilyen sem volt még, a kérdésünkkel kezdődött és azzal végződött az operatív törzs tájékoztatója.

Arra voltunk kiváncsiak, hogyan csökkenhet egy megyében az addig regisztrált fertőzöttek száma? Ez azért matematikai csoda, mert olyan adatról van szó, ami csak nőhetne, legfeljebb stagnálhatna. A gyógyultak/elhunytak száma ugyanis itt nem számít, azt az aktív esetek száma mutatja.

Ehhez képest többször előfordult, hogy megyénként csökkent a szám. Különösen feltűnő volt ez a héten Békés megyében, ahol hosszú ideig 17 igazolt fertőzött volt, majd 11-re csökkent az eddigi összes fertőzött száma.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy a beérkezett tesztekhez csatolt laboratóriumi kérőlapon jelzik először, honnan származik a beteg. Ha a minta pozitív, akkor kezdik felderíteni a kontaktokat, ekkor derül ki, hogy „tulajdonoképpen hol is lakik a beteg, hol tartkózkodik, hol van a fertőződés helye”, ezért előfordul, hogy a térképet korrigálni kell. 

link Forrás

Ha lett volna lehetőségünk, megkérdeztük volna, hogy korábban azt mondták, a bejegyzett lakcím számít, illetve Békés megyében több, mint egy hét eltelt, míg korrigáltak, de erre nincs lehetőség, hiszen a kérdéseket reggel kilencig el kell küldeni.

A másik megválaszolt kérdésünk a Zala megyei magas számokra vonatkozott. Lakosságszám arányosan Budapest és Fejér megye után ez a harmadik legfertőzöttebb terület, a mára jelentett 39 új betegből például 18 volt zalai. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg fideszes polgármesterének május 11-i, facebookos tájékoztatása szerint a városban lévő 102 aktív eset közül 85 beteg zárt közösséghez tartozik (ellátott vagy dolgozó). 

Azt kértük az operatív törzstől, hogy a korábban részletesen ismertetett fővárosi adatokhoz hasonlóan adjanak tájékoztatást arról, hogy a megyében melyik idősotthonban hány bent lakó és hány dolgozó fertőződött meg, hányan hunytak el. 

A válasz szerint két idősotthon érintett, ezekben már korábban megjelent a vírus. 

Az egyik a Zalai Megyei Gondokodás Egyesített Szociális intézménye (állami intézmény), ennek 428 lakója van. A gondozottak között 43 fertőzött van, a munkatársak között 12. Kórházba 30 gondozott került ápolnak, 1 lakó hunyt el.

A másik az önkormányzati Zalaegerszegi Gondozási Központi idősek otthona. Ez 100 fős, 38 lakó pozitív, 13 gondozó fertőzött. Kórházban 23-an vannak, 3 hunytak el. 

link Forrás

Ez összesen 106 eset. A megyében eddig összesen 194 fertőzött volt. 

Itt is jó lett volna, ha vissza tudunk kérdezni, hogy a többi fertőzött egészségügyi intézményhez kötődik-e, de erre nem volt lehetőségünk.

Volt még két kérdésünk:

  • Mi a véleményük a rémhírterjesztés miatt végrehajtott szerencsi és gyulai rendőrségi akciókról? Terveznek-e bocsánatot kérni az ügyészség szerint ártatlan emberektől, akiket a Facebookra írt véleményük miatt elvittek az otthonukból? Keresik-e a történtek felelősét a rendőrségen belül?
  • Kovács Zoltán államtitkár mi alapján közölte április 29-én, hogy Budapest egésze a járvány gócpontjának számít?

Az előbbiről Gulyás Gergely beszélt a kormányinfón (szerinte jogállamban ilyen előfordul), az utóbbira nem kaptunk választ.