Optimista becslések: egy év múlva lehet engedélyeztethető a koronavírus elleni vakcina

koronavírus
2020 május 14., 09:47

„Optimista forgatókönyv” szerint nagyjából egy év múlva lehet engedélyeztetni az új koronavírus elleni oltóanyagot - közölte csütörtökön az Európai Unió gyógyszer-engedélyeztetéssel foglalkozó ügynöksége (EMA).

Marco Cavaleri, az EMA oltóanyagokért felelős részlegének vezetője elmondta: az ügynökség 33 fejlesztővel áll kapcsolatban, és mindent megtesz annak érdekében, hogy felgyorsítsa a vakcina jóváhagyásának folyamatát. 

Korábbi sajtóhírekben szó volt arról is, hogy a vakcina már szeptemberre rendelkezésre állhatna, Cavaleri szerint azonban ez aligha lehetséges.

"Mivel egy új oltóanyag kifejlesztésénél teljesen a nulláról kell indulni, optimista forgatókönyv szerint is egy évvel kell számolni, tehát a vakcina legkorábban 2021 elejére lehet meg" - mondta az EMA képviselője újságírók előtt.

Kizárta annak lehetőségét, hogy most kivételesen kihagyják az oltóanyag-kísérletek harmadik fázisát. Ez mindenképp szükséges, hogy megbizonyosodjanak róla, az új vakcina biztonságos és valóban hatékony - mondta.

Az EMA a vakcinafejlesztésen kívül 115 különböző gyógymódot is vizsgál, amellyel kezelni lehetne a koronavírus okozta betegséget. Cavaleri szerint néhány új gyógykezelési eljárást már nyáron engedélyeztethetnek Európában, de konkrétumokat ezzel kapcsolatban nem közölt. (MTI)