Fehéroroszországban az elnök vodkával és szalonnával akart védekezni, most majdnem 28 ezer fertőzöttjük van

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Fehéroroszországban az utóbbi 24 órában 958-cal, 27 730-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma - közölte a minszki egészségügyi minisztérium pénteken. „27 730 ember tesztje bizonyult pozitívnak. A járvány kitörése óta az ország területén 156, koronavírussal fertőzött beteg hunyt el, akik emellett különböző krónikus betegségekben szenvedtek” - közölték. A tájékoztatás szerint 8807 koronavírus-fertőzött gyógyult meg, és 321 705 tesztet végeztek el péntekig bezárólag.

A Fehéroroszországot bő negyedszázada kormányzó Aljakszandr Lukasenka elnök korábban azt hangoztatta, hogy országában egyetlen ember sem fog meghalni a koronavírustól, és a járvány ellenszeréül egyebek között a vodkát, a szalonnát, a jégkorongot és a szaunázást is ajánlotta. Pszichózisnak minősítette a világszerte bevezetett óvintézkedéseket, és azt hangoztatta, hogy az emberek számára az éhínség és a munkanélküliség lesz végzetes, nem pedig a Covid-19.

Aljakszandr Lukasenka a győzelem napi parádénFotó: SERGEI GAPON/AFP

A járvány ellenére is megtartják a győzelem napi katonai parádét, Lukasenka húsvétkor templomba is ment, és  Európában egyedül itt nem állították le a labdarúgó bajnokságot.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői ismételten és hangsúlyozottan a távolságtartási szabályok betartatását, a tömegrendezvények betiltását, valamint a nagyobb létszámú gyülekezések kerülését tanácsolták a fehérorosz hatóságoknak. Az országban ennek ellenére nem vezettek be karantént.

Helyi egészségügyi szakértők szerint a járvány május 20. körül tetőzhet Fehéroroszországban. Az utóbbi hetekben naponta átlagosan 900 új fertőzöttet regisztráltak. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó