Szlávik: Júniusra lecsenghet a járvány Magyarországon

belföld
2020 május 15., 09:42

A becslések szerint június elejére lecsenghet Magyarországon a járvány, mondta a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője egy videokonferencián.

Bár azt is hozzátette, hogy az időjárás nem játszik nagy szerepet a vírus terjedésében, ezért még nyáron is jelen lehet a fertőzés, ha nagy járvány nem is lesz.

Arról is beszélt, hogy a kutatások kimutatták, hogy nem jelent immunitást az, ha valaki átesett a betegségen, mert csak akkor marad a szervezetben elegendő számú védő antitest, ha súlyos tüneteket produkáltunk. Enyhe lefolyás esetén szinte kimutathatatlan az antitest.Hozzátette azt is, hogy sok kutató beszél egy újabb hullámról, mivel eddig nagyon kevesen estek át a fertőzésen, és még a védőoltás sem készült el.

Ahhoz, hogy nyájimmunitás alakuljon ki, a lakossák 50-60 százalékának kellett volna átesnie a betegségen. Szlávik szerint a nyájimmunitás helyett inkább a celluláris immunitásnak lehet szerepe, ami azt jelenti, hogy a memóriasejtek harcolnak a vírussal. Reméli, hogy a hepatitis B okozta májgyulladáshoz hasonlóan, a koronavírus esetében is van ezeknek a memóriasejteknek szerepük, és aki átesik a fertőzésen, az hosszú évekig nem kapja el újra. (via Index)