Szlávik: Júniusra lecsenghet a járvány Magyarországon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A becslések szerint június elejére lecsenghet Magyarországon a járvány, mondta a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője egy videokonferencián.

Bár azt is hozzátette, hogy az időjárás nem játszik nagy szerepet a vírus terjedésében, ezért még nyáron is jelen lehet a fertőzés, ha nagy járvány nem is lesz.

Arról is beszélt, hogy a kutatások kimutatták, hogy nem jelent immunitást az, ha valaki átesett a betegségen, mert csak akkor marad a szervezetben elegendő számú védő antitest, ha súlyos tüneteket produkáltunk. Enyhe lefolyás esetén szinte kimutathatatlan az antitest.Hozzátette azt is, hogy sok kutató beszél egy újabb hullámról, mivel eddig nagyon kevesen estek át a fertőzésen, és még a védőoltás sem készült el.

Ahhoz, hogy nyájimmunitás alakuljon ki, a lakossák 50-60 százalékának kellett volna átesnie a betegségen. Szlávik szerint a nyájimmunitás helyett inkább a celluláris immunitásnak lehet szerepe, ami azt jelenti, hogy a memóriasejtek harcolnak a vírussal. Reméli, hogy a hepatitis B okozta májgyulladáshoz hasonlóan, a koronavírus esetében is van ezeknek a memóriasejteknek szerepük, és aki átesik a fertőzésen, az hosszú évekig nem kapja el újra. (via Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér