Beugrott egy kávézóba az új-zélandi miniszterelnök, de nem engedték be, mert tartani kell az egyméteres távolságot

külföld
2020 május 16., 16:25

Ritkán esik meg, hogy egy ország vezetője csak úgy beugrik egy kávézóba harapni valamit, és még ritkábban, hogy elküldi őt a személyzet. Mégis pontosan ez történt Jacinda Ardernnel, Új-Zéland miniszterelnökével, aki párjával együtt bukkant fel egy népszerű wellingtoni kávézóban, írja a Guardian. 

Leülni azonban nem tudtak, hiszen azzal megsértették volna a járványügyi korlátozásokat, amelyek egyméteres távolságtartást írnak elő a vendéglátóhelyeken. 

Jacinda Ardern (j) és partnere, Clarke Gayford közös sajtótájékoztatón beszél születendő gyermekükről Aucklandben, 2018. január 19-én.
photo_camera Jacinda Ardern (jobbra) és partnere, Clarke Gayford közös sajtótájékoztatón beszél születendő gyermekükről Aucklandben, 2018. január 19-én. Fotó: DIEGO OPATOWSKI/AFP

Az esetről egy vendég posztolt a Twitteren, majd név nélkül az étterem tulajdonosa is nyilatkozott egy lapnak. Azt mondta, először kénytelenek voltak elküldeni őket, de pár perccel később, amikor felszabadult egy asztal, a kollégája utánuk szaladt az utcán. Elmondása szerint ezt bármelyik másik vendéggel megtették volna. „Bruncholtak egyet, és fél órával később távoztak. A miniszterelnök kedves volt a személyzettel, és úgy kezelték őt, mint egy átlagos vendéget.” Azt nem árulta el, mit rendeltek, viszont kiderült, hogy kettesben voltak, nem vitték magukkal kétéves lányukat.

A vendég tweetjére a miniszterelnök párja, „A nap hala” című horgászműsor vezetőjeként ismert Clarke Gayford is válaszolt. Azt írta, ő tehet az egészről, hiszen nem foglalt helyet előre. 

Új-Zélandon kevesebb mint 1500 embert regisztráltak koronavírus-fertőzéssel, és mindössze 21-en haltak bele a betegségbe. Ezt általában a kormány szigorú intézkedéseinek tudják be, hiszen már március 15-én lezárták a határokat, tíz nappal később pedig kijárási korlátozásokat vezettek be az egész országban. 

Ardern április végén jelentette be, hogy „pillanatnyilag” megfékezték a járványt, ezután kezdtek lazítani a szabályokon, és nyitották meg többek közt az éttermeket is.