Beugrott egy kávézóba az új-zélandi miniszterelnök, de nem engedték be, mert tartani kell az egyméteres távolságot

Ritkán esik meg, hogy egy ország vezetője csak úgy beugrik egy kávézóba harapni valamit, és még ritkábban, hogy elküldi őt a személyzet. Mégis pontosan ez történt Jacinda Ardernnel, Új-Zéland miniszterelnökével, aki párjával együtt bukkant fel egy népszerű wellingtoni kávézóban, írja a Guardian. 

Leülni azonban nem tudtak, hiszen azzal megsértették volna a járványügyi korlátozásokat, amelyek egyméteres távolságtartást írnak elő a vendéglátóhelyeken. 

Jacinda Ardern (jobbra) és partnere, Clarke Gayford közös sajtótájékoztatón beszél születendő gyermekükről Aucklandben, 2018. január 19-én.Fotó: DIEGO OPATOWSKI/AFP

Az esetről egy vendég posztolt a Twitteren, majd név nélkül az étterem tulajdonosa is nyilatkozott egy lapnak. Azt mondta, először kénytelenek voltak elküldeni őket, de pár perccel később, amikor felszabadult egy asztal, a kollégája utánuk szaladt az utcán. Elmondása szerint ezt bármelyik másik vendéggel megtették volna. „Bruncholtak egyet, és fél órával később távoztak. A miniszterelnök kedves volt a személyzettel, és úgy kezelték őt, mint egy átlagos vendéget.” Azt nem árulta el, mit rendeltek, viszont kiderült, hogy kettesben voltak, nem vitték magukkal kétéves lányukat.

A vendég tweetjére a miniszterelnök párja, „A nap hala” című horgászműsor vezetőjeként ismert Clarke Gayford is válaszolt. Azt írta, ő tehet az egészről, hiszen nem foglalt helyet előre. 

Új-Zélandon kevesebb mint 1500 embert regisztráltak koronavírus-fertőzéssel, és mindössze 21-en haltak bele a betegségbe. Ezt általában a kormány szigorú intézkedéseinek tudják be, hiszen már március 15-én lezárták a határokat, tíz nappal később pedig kijárási korlátozásokat vezettek be az egész országban. 

Ardern április végén jelentette be, hogy „pillanatnyilag” megfékezték a járványt, ezután kezdtek lazítani a szabályokon, és nyitották meg többek közt az éttermeket is.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó