Előkerültek a fürdőruhák, indul a koronanyár Európában

külföldi
2020 május 16., 17:49

A hétvégén Európa-szerte megjelentek a fürdőzők a tengerpartokon, miután a kormányok sorra lazítani kezdték a járványügyi korlátozásokat. 

photo_camera Álimoszban a napágyakat is fertőtlenítik Fotó: Yorgos Karahalis/AP

Görögországban 500 strand nyitott meg, igaz, szigorú szabályok mellett: legfeljebb 40 ember juthat ezer négyzetméterre, a napernyők közt pedig négyméteres távolságot kell tartani. Az Athéntól délre fekvő Álimoszban már kora reggel megjelentek az emberek parton. „Ez a legjobb, amit az idősek tehetnek... idejönni és pihenni kicsit a bezártság után” - idéz a Reuters egy 70-es éveiben járó férfit. 

photo_camera Athéni strandolók Fotó: PANAYOTIS TZAMAROS/NurPhoto via AFP

Egy másik strandon egy drón hangosbeszélője emlékeztette az embereket a szabályokra, úgy tűnik, egyelőre sikerrel. Görögországban abban reménykednek, hogy júliusban már külföldi turistákat is fogadhatnak. „Azt üzenjük nekik, hogy ez egy nagyon biztonságos és vendégszerető ország. Szívesen látjuk és várjuk őket, amíg betartják az előírásokat” - nyilatkozta az álimoszi polgármester. 

photo_camera Görögországban az ernyők távolságára is figyelni kell  Fotó: PANAYOTIS TZAMAROS/NurPhoto via AFP

A görög kormány múlt héten hirdette ki, idén milyen rendkívüli szabályok szerint várják a turistákat. Kijelölnek például karanténhoteleket, ahol a pozitívra tesztelt turistákat elhelyezhetik. Betiltották a svédasztalokat, a szállodák személyzetét pedig ki kell képezni, hogyan takarítsanak és viselkedjenek ebben a helyzetben.   

photo_camera Nizzában így örülnek a nyitásnak Fotó: VALERY HACHE/AFP

Franciaországban az enyhébb fertőzöttségű, zöld zónákban élők mehettek ismét a tengerpartra. Szombaton Észak-Franciaországban és a Földközi-tenger partján is megnyitottak a strandok.

photo_camera Montpellier közelében is kimentek a partra az emberek Fotó: SYLVAIN THOMAS/AFP

Nizzában sokan csak maszkban merészkedtek ki a sétányra, de az új szabályok szerint már úszni, horgászni és szörfözni is lehet. Egyelőre viszont nem engedélyezték, hogy az emberek napozzanak, és órákat töltsenek parton. Franciaországban különösen szigorú előírások vannak érvényben, várhatóan lealább júniusig zárva maradnak a vendéglátóhelyek. 

photo_camera Távolságtartás Brightonban Fotó: GLYN KIRK/AFP

Angliában is most először tették lehetővé, hogy az emberek korlátozás nélkül, odakint töltsék a szabadidejüket, igaz, mindenkit arra kértek, hogy maradjon a saját településén. A BBC beszámolója szerint Brightonban azért sokan kimentek a tengerpartra.