„Ne adj esélyt Gatesnek” - ezrével vonultak utcára Németországban a korlátozások miatt

külföld
2020 május 16., 13:38

Országszerte ezrek tilatkoztak Németországban a járványügyi korlátozások ellen szombaton. Münchenben eredetileg tízezer fős tüntetésre kértek engedélyt a Theresienwiesén, az Oktoberfest helyszínén. A hatóságok végül ezer embernek adtak engedélyt, és figyelmeztették őket, hogy be kell tartaniuk a távolságtartási szabályokat. Ezen kívül Berlinben, Stuttgartban és más városokban is voltak megmozdulások, miközben ellentüntetéseket is meghirdettek. 

photo_camera Egy tüntető Berlinben Fotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency via AFP

Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália CDU-s miniszterelnöke szerint érthető, hogy az emberek tiltakoznak, hiszen Németország egyesítése óta sosem korlátozták még ilyen mértékben az alapvető jogokat. Ugyanakkor azt mondta, ébernek kell maradni a szélsőjobboldali és a szélsőbaloldali propagandával szemben is, írja a Deutsche Welle, amely szerint részben jobboldali populisták, konteóhívők és oltásellenesek alkotják a tiltakozók táborát.

photo_camera Tiltakozás Münchenben Fotó: Felix Hörhager/dpa Picture-Alliance via AFP

Németország a legtöbb szomszédos államhoz képest eredményesen kezelte a járványt, ha a halálesetek számából (7900) indulunk ki, ráadásul néhány tartományban már lazítottak is a szabályokon. Több helyen kinyitottak a kocsmák és az éttermek, sőt a hétvégén újraindult a focibajnokság, a Bundesliga is, igaz, egyelőre nézők nélkül.

photo_camera Müncheni tüntetők Fotó: Felix Hörhager/dpa Picture-Alliance via AFP

A Reuters a tüntetések mögött álló, újonnan létrejött csoportosulásokról ír, köztük a Resistance 2020-ról, amit egy lipcsei ügyvéd és egy délnyugat-németországi orvos alapított. Ők kétségbe vonják a hivatalos járványügyi statisztikák valódiságát, akárcsak a COMPACT csoport, ami a honlapján vonja kérdőre Angela Merkel kancellárt. „Miért nem mondja meg nekünk az igazat? Hogyan veszítjük el a szabadságunkat, a munkahelyeinket és az egészségünket?” Német sajtóhírek szerint Oroszország állhat a dezinformációs kampány mögött, ami tiltakozásra biztatja az embereket. 

photo_camera „Ne adj esélyt Gatesnek” - üzeni egy hamburgi tüntető Fotó: AXEL HEIMKEN/dpa Picture-Alliance via AFP

Az elmúlt hetekben több hasonló tüntetésre is sor került, és többször előfordult, hogy újságírókra támadtak.