A népi Kína sikerrel fúrta ki a WHO közgyűléséről a köztársasági Kínát

külföld
2020 május 18., 15:23

A koronavírus járvány egyik érdekes melléktünete, hogy megélénkült az ellenségeskedés a Kínai Népköztársaság és a Kínai Köztársaság, azaz Tajvan között.

Tajvanon nagyon korán, nagyon szigorúan intézkedtek a vírus terjedése ellen, és igen látványos eredményt értek el: a 24 milliós országban csak heten haltak meg, és mindössze 440 beteget regisztráltak. Az ország kormánya szerette volna elmondani a tapasztalatait a WHO (az ENSZ egészségügyi szervezete) hétfőn kezdődött online közgyűlésén.

Ám Kínának sikerült elérnie, hogy Tajvan képviselői ne vehessenek részt a megbeszélésen. A pekingi kormány szerint Tajvan nem ország, és ezért önálló államként nem vehet részt nemzetközi szervezetek ülésein. Tajvan egyébként 2016-ig megfigyelőként részt vehetett a WHO munkájában, de Kína akkor kitúrta, mert éppen Kína-ellenesebb elnök került hatalomra a szigetországban.

Tajvan egészségügyi minisztere, Csen Si-Csung, bejelenti, hogy szeretne részt venni a hétfőn kezdődő WHO közgyűlésen. Nem engedték végül.
photo_camera Tajvan egészségügyi minisztere, Csen Si-Csung, bejelenti, hogy szeretne részt venni a hétfőn kezdődő WHO közgyűlésen. Nem engedték végül. Fotó: Walid Berrazeg/Hans Lucas via AFP

Az USA kormánya kifejezetten szerette volna, ha Tajvan részt vehet a közgyűlésen, és Washington a mostani fejleményt annak megerősítésének látja, hogy a WHO vezetése úgy táncol, ahogy Peking fütyül. Pont ezért az USA már hetekkel ezelőtt kiszállt a szervezet támogatásából, ami elég komoly érvágást jelent a WHO-nak.

Az USA és Ausztrália egy olyan nyilatkozatot akar elfogadtatni a közgyűléssel, ami kritizálja Kínát a járvány kezdeti eltitkolása miatt. Kína ezt kikéri magának, az ország vezetője szerint teljesen átláthatóan és nyíltan jártak el.

Tajvan közben nem csak a közgyűlésre akart bejutni, hanem felvételi kérelemmel is fordult a WHO-hoz. Kína ez ellen máris szövetségeseket keres, és hongkongi lapértesülés szerint ebben máris partnerre lelt az EU egyik tagjában, Magyarországban, amelynek külügyminisztere a minap ígérte meg, hogy Tajvan felvétele ellen fog szavazni.