Egy holland bíróság elvette a Stolichnaya és a Moskovskaya vodkák árusításának jogát az orosz államtól

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy 13 éve húzódó per végén született ítélet egy holland bíróságon még május 7-én, de a döntésről csak most értesítették az érintettek a sajtót:

Az orosz állam ezentúl Hollandiában nem árulhat Stolichnaya és Moskovskaya márkájú vodkákat.

A két márka eredetileg a Jukosz nevű, elsősorban olajkitermeléssel és kereskedelemmel foglalkozó óriásvállalaté volt, aminek legnagyobb tulajdonosa Mihail Hodorkovszkij volt, Menatep nevű cégén keresztül. Hodorkovszkij sokáig Oroszország leggazdagabb emberének számított, de szembe került Putyin elnökkel. 2003 novemberében Hodorkovszkijt letartóztatták, 2013-ban szabadult, és azóta emigrációban él. A cégét államosították és feldarabolták.

Koktél a vodkából.Fotó: Eugene Gologursky/AFP

Így kerültek a vodkamárkák orosz állami tulajdonba, de a cég vagyonának elkobzását a Menatep részvényesei megtámadták egy holland bíróságon. Ahol úgy döntöttek, hogy az orosz állam jogszerűtlenül kobozta el a vagyont, és abból, amit Hollandiában lehet, vissza kell adni az eredeti tulajdonosoknak. Ez egyelőre ez a két vodkamárka. (Reuters

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!