Hétfőn egyetlen új fertőzöttet sem találtak Szlovákiában

külföld
2020 május 19., 09:11
Igor Matovics miniszterelnök maszkban és kesztyűben érkezik egy sajtótájékoztatóra 2020 márciusában
photo_camera Igor Matovics miniszterelnök maszkban és kesztyűben érkezik egy sajtótájékoztatóra 2020 márciusában Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A Parameter meghökkentő adatról számolt be kedd délelőtt: a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) hivatalos információi szerint hétfőn 2041 koronavírustesztet végeztek el Szlovákiában, de ezek közül egyetlen egy sem mutatott pozitív eredményt. 

Volt már ilyen nap egyébként mostanság Szlovákiában: pénteken sem találtak fertőzöttet. 

A helyzet olyannyira bíztató az országban, hogy ezzel egyidejűleg egyetlen beteg sem hunyt el koronavírusban vagy azzal összefüggő betegségben, miközben heten kigyógyultak a fertőzésből. Jelenleg az összes aktív eset száma 275, 18-an vannak közülük kórházban, lélegeztetőgépen viszont senki nincs. 

Szlovákiában a járvány kitörése óta összesen 145 ezer tesztet végeztek el, ezek közül mindössze 1495 mutatott pozitív eredményt, de a betegek közül 1192-en fel is gyógyultak a betegségből. A járványnak az országban összesen 28 áldozat volt idáig. 

Nemrég az Atlantic közölt elemzést a példamutató szlovák válságkezelésről: ebből az derült ki, hogy a szigorú maszkviselési protokoll, és a politikus példamutatása is hozzájárult a szép eredményekhez. És a szlovákok, hiába ért véget gyakorlatilag a járvány, példásan szigorúak maradtak azóta is: nemrég bejelentették például, hogy egyelőre akkor sem nyitják meg a határokat, ha a szomszédos országok igen. (Parameter)