Még 150 milliárdot ad a kormány szállodafejlesztésekre

gazdaság
2020 május 19., 12:52

A magyarországi szálláshelyek teljes körű felújítását célzó program utolsó szakaszára, valamint további turisztikai fejlesztésekre újabb 150 milliárd forintot biztosít a kormány - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója kedden Alsópáhokon.

Guller Zoltán a Kolping Hotel fejlesztéseinek átadása és egy újabb alapkőletétele alkalmából elmondta: minden magánszálláshely szobánként 1 millió forint támogatást kap felújításra még az idén.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója beszédet mond a Kolping Hotel fejlesztéseinek átadása és a Bobo Fun Kalandpark ünnepélyes alapkaletétele alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Alsópáhokon 2020. május 19-én
photo_camera Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója beszédet mond a Kolping Hotel fejlesztéseinek átadása és a Bobo Fun Kalandpark ünnepélyes alapkaletétele alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Alsópáhokon 2020. május 19-én Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Guller szerint a vírus okozta válságból való kilábalást a fejlesztések folytatása segíti, így a turizmusban a kormány még magasabb fokozatba kapcsolt, amikor a fejlesztésekről döntött. Folytatódnak a strandok, csúszdák, tourinform irodák fejlesztései, a Bahart több milliárd forintért vásárol hajókat, illetve szállodák és panziók épülnek, továbbá több mint 100 attrakciófejlesztés zajlik jelenleg is.

A Kolping Hotel kalandparkjának most induló fejlesztésére a kormány 950 millió forint támogatást biztosított - tette még hozzá.

Kitért rá, hogy a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program 2017-ben indult szálláshelyek megújítására és újak építésére. Eddig 750 panzió kapott támogatást, amelynek révén 1000 szoba épül és 4700 szobát újítanak fel. Ezek közül 510 panzió már idén nyáron üzemel.

Czigány Sándor, Alsópáhok független polgármestere (b), Szabó János, a Magyar Kolping Üdülési Alapítvány ügyvezetõje (b2), Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Kft. és a Bobo Fun Park Kft. ügyvezetõje (b3), Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott (k), Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója (j3), Papp Gábor (Fidesz-KDNP), Hévíz polgármestere (j2) és Bobo, a Kolping szálloda kabalafigurája az idõkapszula elhelyezésén a Bobo Fun Kalandpark ünnepélyes alapkõletételén Alsópáhokon
photo_camera Czigány Sándor, Alsópáhok független polgármestere (b), Szabó János, a Magyar Kolping Üdülési Alapítvány ügyvezetõje (b2), Baldauf Csaba, a Kolping Hotel Kft. és a Bobo Fun Park Kft. ügyvezetõje (b3), Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott (k), Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója (j3), Papp Gábor (Fidesz-KDNP), Hévíz polgármestere (j2) és Bobo, a Kolping szálloda kabalafigurája az idõkapszula elhelyezésén a Bobo Fun Kalandpark ünnepélyes alapkõletételén Alsópáhokon Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A vezérigazgató bejelentette, hogy új szakaszba lép a Kisfaludy Program, még ezen a héten 85 milliárd forint összegű támogatást ad az ügynökség a 100 szoba feletti szállodák építésére és felújítására a vidéki Magyarország területén, 35 szálloda építése és fejlesztése eredményeként 1500 új szoba jön létre és 4200 megszépült szoba áll majd a vendégek rendelkezésére. Emellett 4 vidéki ötcsillagos szálloda megújítását is támogatják. A 85 milliárd forint forrás mellé a vállalkozók további 85 milliárd forintot biztosítanak, így összességében 170 milliárd forinttal járul hozzá mindez a hazai turizmus fejlesztéséhez - emelte ki Guller Zoltán.

Mindezen felül a vidéki Magyarország összes, legfeljebb 8 szobás szálláshelyének tulajdonosai részt vehetnek egy 60 milliárd forint keretösszegű támogatási programban. A program célja, hogy 28 000 szálláshely összesen 55 000 szobájának mindegyike szobánként 1 millió forint támogatást kapjon még ebben az évben, annak érdekében, hogy ezzel is támogassák a magyar kisvállalkozókat a válságból való kilábalásban. Ezeken túl mg májusban 5 milliárd forint keretösszeggel írnak ki pályázatot Balaton-parti kempingek fejlesztésére.

A pályázatra a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon keresztül lehet jelentkezni, de várják azokat is, akik eddig még nem regisztráltak. A támogatást még ezen a nyáron folyósítják, azt december 31-ig kell felhasználni - ismertette a vezérigazgató. (MTI)