A fideszes tagok nem mentek el, ezért elmaradt a népjóléti bizottság ülése a járvány elleni védekezésről

A kormánypárti képviselők meghiúsították az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülését, ahol a koronavírus-járvány elleni védekezésről, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban kialakult helyzetről és a betegellátásban használt lélegeztetőgépek beszerzéséről lett volna szó - közölte a testület szocialista elnöke szerdán. Korózs Lajos az MSZP Facebook-oldalán követhető online tájékoztatón elmondta, a kormánypárti képviselők nem mentek el a bizottság ülésére, ezért az határozatképtelen lett.

Szerinte a kormány képviselői és a kormánypárti politikusok nem válogathatnak a napirendi pontok között aszerint, mihez van kedvük, kutyakötelességük lett volna a bizottsági ülésre elmenni. Jelezte, hétfő délutánra ismét összehívja a bizottság ülését.

Szerdán a Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea is arról posztolt a Facebook-oldalán, hogy nem jelentek meg a kormánypárti tagok a bizottság ülésén. Mint írta, az ülésen az Operatív Törzset kérdezték volna a lélegeztetőgépekkel, az emelkedő megbetegedésekkel és a Bajcsy kórházban kialakult helyzettel kapcsolatban. Mint írta, Lakatos Tibor ezredesnek köszöni, hogy egyedüliként megjelent az Operatív Törzs nevében és sajnálja, hogy hiába jött. 

Korózs Lajos ismertette, milyen kérdéseket tettek volna fel a bizottság ülésén. A Bajcsy-Zsilinszky Kórházzal kapcsolatban azt firtatta, indult-e ott vizsgálat? Miért csak március végén kezdték el szűrni a dolgozókat? Kérdezett a koronavírus-fertőzöttek nem megfelelő elkülönítéséről is. A lélegeztetőgépekkel kapcsolatban a többi között azt tudakolta, alkalmasak-e a beszerzett gépek a fertőzéses megbetegedések kezelésére.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdán közleményben közölte az MTI-vel, a kormány képviselői a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet vége után állnak a bizottság rendelkezésére, hogy ott beszámoljanak. A járvány elleni védekezés ma is még teljes erőt és munkaidőt kíván mind a járványügyi hatóságoktól és az egészségügyi vezetéstől, tették hozzá. (via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.