A Székely Nemzeti Tanács hat hónappal tovább gyűjthet aláírásokat Európában

POLITIKA
2020 május 20., 12:15

Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője számolt be róla Twitteren, hogy az Európai Bizottság szerdai javaslata értelmében a jelenleg is zajló európai polgári kezdeményezések határidejét hat hónappal tolják ki a járványhelyzet miatt.

Ez vonatkozik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezése is. A javaslata még az Európai Tanácsnak és a Parlamentnek is rá kell bólintania, de ez vélhetően csak papírforma lesz.

Ugyan az aláírásgyűjtésen az egymillió aláírás már korábban összejött, de ez nem volt elég a sikerhez, ugyanis legalább hét országból kell egy megadott aránynál nagyobb mennyiségű aláírást felmutatni egy sikeres kezdeményezéshez.

A székelyek azért kezdeményezték ezt az akciót, mert úgy vélik, hogy néhány országban a kormányok nem irányítanak elég EU-s fejlesztési forrást a kisebbségek lakta régiókba, diszkriminálják ezeket a területeket. Illetve a kezdeményezés nyilvánvalóan része a Székelyföld autonómiájáért folytatott küzdelemnek is - írtuk a kezdeményezést bemutató cikkünkben nemrég.