Amiket ma megtudtunk az operatív törzstől: a szabadtéri vásárok nem rendezvények, a homokozót nem kell fertőtleníteni, és KÉZMOSÁS

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Ma is volt „tájékoztatója” az operatív törzsnek. Hiába a lazítások, egyelőre továbbra is abban a formában megy ez, hogy a szerkesztőségek elküldik a kérdéseket, azok közül kiválasztanak párat, és a kiválasztottakra mondanak valamit egy stúdióban, kérdezők és visszakérdezők nélkül. Érdekes információkat hallgathattunk meg egyebek között arról, hogy a határátkelőkön milyen hosszú volt a várakozási idő. 

Pár adat, ami nem derült ki a reggeli írásos tájékoztatóból, de most igen. A rendőrség eddig 102 esetben járt el rémhírterjesztés miatt. Arról nem tudni, ebből mennyit látott igazoltnak legalább az ügyészség is. 

33 idősotthonban jelent meg a koronavírus eddig. Összesen 846 gondozott kapta el, és 139 dolgozó. Ez azt jelenti, hogy az összes eset 27 százaléka kötődik idősotthonokhoz. (Megkérdeztük, hogy hányan fertőződtek meg egészségügyi ellátás során, páciensként vagy egészségügyi dolgozóként, de nem volt olyan szerencsének, hogy kiválasszák a kérdésünket, és válaszoljanak rá.) A járvány 470 magyarországi áldozata közül 110 volt idősotthon lakója. 

Az elmúlt 24 órában igazolt 42 új fertőzött közül 5-öt a fővárosi Kamaraerdei Szociális Otthonban találtak, 4-et az állami fenntartású zalaegerszegi Külső-Kórház utcai idősotthonban. A 42-ből 33-an ugyanakkor nem zárt közösségben kapták el a vírust, ami elég magas arány. 

Müller Cecília megosztotta azt is, hogy lakosságarányosan hol a legnagyobb a fertőzöttség. Százezer főre: 

 • Budapest 97, 6
 • Fejér 86,4
 • Zala 86
 • Komárom-Esztergom 68,8
 • Pest megye 38,8

Az országos átlag százezer főre 36,8. 

Kiderült az is, hogy járványügyi adattisztításnak hívják, amikor az egyik megyében váratlanul eltűnik a statisztikából néhány addig igazolt beteg (mint ma Hevesből 4). Ők Müller Cecília szerint feltűnnek valamelyik másik megye adatai között, mert valójában nem ott laknak, ahol először regisztrálták őket.

Müller Cecíliáról ma ezeket a tanácsokat kaptuk, ahhoz igazítva, hogy megnyitottak a játszóterek, kalandparkok. 

 • KÉZMOSÁS!!!
 • Vigyenek magukkal fertőtlenítőkendőket a szülők, amivel megtörlik a gyerekük kezét. 
 • Csak egészséges ember menjen a játszóterekre. 
 • Az üzemeltetők cseréljék ki egyszer a homokozóban a homokot. De utána elég átforgatni naponta, fertőtleníteni felesleges, mert csak a környezetet szennyezné. 
 • Műanyag-fa-fémjátékot festeni kell, ne legyen lepattogzás, legyen rendesen karban tartva.
 • A felületet - de nem a homokot - fertőtlenítsék kendőkkel, hippóval vagy 70 százalék feletti alkoholos fertőtlenítő szerrel, vagy fél százalékos hidrogén-peroxid oldattal. 
 • A nagyobb gyerekekkel nagyon értelmesen el lehet beszélgetni arról, hogy ez egy különleges helyzet.
 • A kisebb gyerekeknek nem kell maszk és kesztyű, kényelmetlen, csak zavarja őket, több a kára, mint a haszna. Helyette: → KÉZMOSÁS.
 • Hulladéktárolókat nagyon odafigyelve és kellő rendszerességgel ürítsük ki, legalább naponta egyszer vagy legalább kétszer üríteni kell, ha megtelnek, akkor rögtön.
 • Vigyünk magunkkal uzsonnát és tízórait. Ne felejtsük el az innivalót sem, ahány gyerek, annyi kulacs!!  
 • Az üzemeltetők piktogramokkal egészítsék ki a házirendet, hiszen a gyerekek jó része még nem tud olvasni.

Ami még kiderült: a szabadtéri vásárok nem rendezvények, pedig vannak köztük hatalmasak is. Még nem lehet tudni, mikor nyitnak meg a zárt uszodák, de várhatóan hamarosan. Napokon belül feloldható lesz a tatabányai Szent Borbála Kórházban elrendelt zárlat, és több osztály is fogadhat majd betegeket. Ez volt az a kórház, ahol végigsöpört a járvány. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó