Tajvan nem kér Kína autonómia-ajánlatából

külföld
2020 május 20., 07:30

Ismét visszautasította Kína ajánlatát az államhoz való csatlakozásról Tajvan elnöke, Caj Jing-ven. Az államfő szerdán, államfői beiktatásán kijelentette, nem kívánnak autonóm tartományként a kínai államszervezet része lenni az „egy ország, két rendszer” modellben, amellyel Hszi Csin-Ping kínai elnök szeretné beterelni a több mint 70 éve függetlenül működő országot a Kínai Népköztársaság fennhatósága alá. Az ajánlat elfogadása azt jelentené, hogy Tajvan Hongkonghoz hasonló autonómiafokkal, de Kína része lenne.

Caj Jing-vent januárban választották másodszorra Tajvan (hivatalos nevén Kínai Köztársaság) elnökévé. Választási kampányában egyik legmarkánsabb ígérete volt, hogy továbbra is megvédi az ország függetlenségét a népköztársasági Kínával szemben.

Szerdai nyilatkozata után nem sokkal érkezett is Kína reakciója. Az ország tajvani ügyekért felelős kormányzati szerve kifejezte, Kína továbbra is fenntartja igényét Tajvan autonóm tartományként való „visszacsatolására”, amit „történelmi szükségszerűségnek” tart „a kínai nemzet újjászületéséhez”. Caj Jing-vent és pártját továbbra is szeparatista erőknek tekintik, akikkel szemben Kína „kész megvédeni nemzeti szuverenitását és területi integritását”. (Reuters)