722 milliót kapott első nagyjátékfilmjére az Oscar-díjas Deák Kristóf

MŰVÉSZET
2020 május 22., 09:00

„Az unoka története nagyon személyes nekem. Az érdekel, mire képes egy középosztálybeli, nagyvárosi „jófiú” akkor, amikor kénytelen kitörni a komfortzónájából, hogy rosszfiúk üldözésébe fogjon, hogy igazságot szolgáltasson a szeretteinek.”

Ezt Deák Kristóf, a 2017-ben a legjobb rövidfilmnek járó Oscart a Mindenki című munkájával elnyerő rendező mondta első nagyjátékfilmjéről, aminek 721,9 millió forintos támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága.

Az Unoka tehát kortárs bosszútörténet lesz, amiben egy “szelíd, jólnevelt irodista” saját maga szolgáltat igazságot, miután a nagypapája aljas csalás áldozata lett. Ha a járvány nem szól közbe, a nyár végén indulhat a forgatás. A film operatőre az a Maly Róbert lesz, akivel Deák a Mindenkit is forgatta, a producer Zákonyi S. Tamás.

Nem támogatta viszont a döntőbizottság egy másik, szintén izgalmasnak ígérkező elsőfilm elkészítését. Szimler Bálint, aki többek között az Itt vagyok című rövidfilmje, a Nekem Budapest egyik fejezete és Balaton Method című, közösségi adakozásból készült zenés dokumentumfilmje miatt ismert, Fülcsengés munkacímmel fejlesztett forgatókönyvet. A társíró Szimler állandó alkotó partnere, Rév Marcell, a Hollywoodban és Enyedi Ildikóval párhuzamosan dolgozó sztároperatőr volt.