A pünkösdi hétvégén kinyit egy halom strand országszerte

Egy hét múlva, a pünkösdi hétvégén nyílik meg a vidéki strandok, fürdők többsége a koronavírus-járvány miatt elrendelt biztonsági előírások betartásával. A fürdőkben egyelőre csak a kültéri medencéket lehet használni - olvasható az MTI igen részletes körképében. (A budapesti strandokról tegnap adtunk hírt.)

Balaton

 • Balatonalmádiban jövő pénteken, május 29-én nyitnak ki a strandok,
 • Alsóörsön és Csopakon másnap. Alsóörsön interneten keresztül is lehet majd jegyet váltani és jegyautomatát helyeznek ki, Csopakon a korlátozó intézkedések miatt a belépő árának emelkedését tervezik. 
 • Szigligeten is pünkösdkor nyílik meg a strand, nem lesz strandbérlet, itt a belépők árát 25 százalékkal emelték. 
 • Keszthelyen is pünkösdtől lehet fürdeni, mert bár a strandok kapuit már korábban megnyitották, akkor még csak a sétálók előtt. 
A koronavírus-járvány miatt zárva tartó városi strand Keszthelyen május 9-énFotó: Varga György/MTI/MTVA

Wellness a szabadban

 • Már megnyitott a hévízi tófürdő, a budakalászi Lupa Beach, Győrben az Aqua Sportközpont és Magyar Vilmos Uszoda, a Szentesi Sport- és Üdülőközpont.
 • A május 5-én megnyitott hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdőben három szabadtéri medencét használhatnak a vendégek, a 65 év felettiek 9 és 12 óra között. 
 • Hajdúszoboszlón Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, a Hungarospa szabadtéri strandja május 29-től fogad ismét vendégeket, de járványügyi megszorítások miatt csak félházzal működhet. A medencékben csempére ragasztott jelzésekkel segítik, hogy a vendégek a vízben is be tudják tartani a megfelelő távolságot egymástól. A fürdő gyógyászati részlegében megkezdődnek a nem vízhez kötött gyógykezelések, a gyógymedencék ugyanis még nem nyithatnak ki.
 • Szintén a pünkösdi hétvégén nyit többek között a Termálfürdő Leányfalu, a Siklósi Termálfürdő, a pécsi Hullámfürdő, a Hertelendi Termálfürdő strandja, a szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő, Barcs és Igal gyógyfürdői, Sárváron a kalandpark, a gyomaendrődi Liget Gyógyürdő, a bükfürdői komplexum, a zalakarosi és a lenti fürdő, a Harkányi Gyógyfürdő, a nyíregyházi Tófürdő és a gyulai Várfürdő.
 • Kicsit később nyit, június közepén nyit például a Nagykátai Gyógy és Termálfürdő, az orosháza-gyopárosfürdői Gyógy-, Park- és Élményfürdő, az új Aquaticum Debrecen Strand, a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdapark.
 • Tatabányán június 13-án nyit a Gyémánt Fürdő szabadtéri strandrészlege. Egyszerre 1891 ember léphet be az intézménybe, így valószínűleg többször is belépési szünetet kell elrendelni. 
 • Kaposváron a Virágfürdőben készülnek a teljes újranyitásra. Egyelőre az 50 méteres szabadtéri medence használható, ebben egy időben legfeljebb negyvenen, pályánként öten lehetnek, a látogatóknak a szappanos elő- és utófürdő kötelező. 
 • A két nyitott légterű miskolci fürdő, a miskolctapolcai és a selyemréti csökkentett vendégforgalom mellett május 30-tól lesz látogatható. A miskolctapolcai barlangfürdő zárt légterű, így határozatlan ideig továbbra sem fogadhat fürdővendéget. 
 • Komáromban a Brigetio Gyógyfürdő a pünkösdi hétvégén kezd üzemelni, de csak az úszómedencét, az élmény- és a gyermekrészleget használhatják a fürdőzők, a termálmedencék nem fogadnak vendéget.

Ahol (még) zárva vannak

 • A Velencei-tó települései egyelőre nem döntöttek a strandnyitásról.
 • A soproni Lővér uszodát egyelőre csak a sportegyesületek használhatják, a Tómalom fürdő nyitvatartási rendjét pedig most dolgozzák ki. 
 • Oroszlányban az idén nyáron nem nyitják ki a fürdőt, mert a kisebb kültéri rész egy rendszeren van a beltéri medencékkel, amelyeket a szabályok szerint nem lehet üzemeltetni.
 • A kapuvári fürdő az idei szezonban nem nyit ki, mert a biztonsági intézkedések betartása jelentős pénzügyi veszteséggel járna.  

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó