Május 30-án megnyitnak öt budapesti strandot

Jövő szombaton kinyit a Palatinus, a Paskál, a Római, a Csillaghegyi és a Pesterzsébeti strand, június 15-én pedig a Pünkösdfürdői is, jelentette be Szüts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója. 

A nyitást a kijárási korlátozás feloldása tette lehetővé, de a zárt fürdőket még nem nyithatják újra. Szüts azt mondta, szigorú biztonsági intézkedésekkel készülnek, jelentősen csökkentik a strandok befogadóképességét, hogy a látogatóknak személyenként 16 négyzetméter, a medencékben pedig 4 négyzetméternyi vízfelület jusson.

Fürdõzők a strandok éjszakáján 2018. július 27-én a Palatinus strandon.Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Ugyanakkor megkezdték az egyeztetést a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, hogy ezt a szabályozást vizsgálják felül az életszerűbb megoldások alkalmazása érdekében. 

A BGYH áprilisban még úgy becsülte, júliusban nyithatnak újra, igaz, azóta kiderült, hogy Magyarországon nagyon alacsony a koronavírus-fertőzöttség. Ez persze nem jelenti azt, hogy a vírus ne lenne jelen az országban, a reprezentatív tesztelést vezető Merkely Béla is azt mondta, hogy továbbra is járványveszély van. 

A hét elején Falus Ferenc volt tisztifőorvos segítségével foglaltuk össze, mennyire érdemes bátornak lenni a lazítás idején. Ő a strandokat a kifejezetten kockázatos helyszínek közé sorolta, és azt ajánlotta, csak akkor menjünk, ha nagyon egészségesek vagyunk, és vigyázzunk, ne menjünk közel senkihez.