Az új izraeli külügyminiszter cáfolja Szijjártót: nem beszélt sem bevándorlásról, sem szuverenitásról, sem nemzeti identitásról

2020 május 21., csütörtök 22:19

Szijjártó Péter külügyminiszter délelőtt videót tett közzé Facebook-oldalán, majd később a minisztérium közleményt is kiadott arról, hogy telefonon felhívta Gabi Askenázi izraeli külügyminisztert, hogy gratuláljon az új izraeli kormány megalakulásához, és csevegjen egy kicsit a futballról, Pisont Istvánról, ilyenekről. (Ez a sportos szál csak a FB-videóból derül ki, a hivatalos közleményből kimaradt.)

A magyar külügyminisztérium közleményét az MTI is kiadta, eszerint:

„Telefonon tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Gabi Askenázi izraeli külügyminiszterrel, akinek gratulált az új izraeli kormány megalakulásához és a kinevezéséhez.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Gabi Askenázi köszönetet mondott Magyarország elkötelezett kiállásáért és korrekt magatartásáért Izrael vonatkozásában, Szijjártó Péter pedig arról biztosította partnerét, hogy Izrael továbbra is számíthat Magyarország korrekt és kiegyensúlyozott álláspontjára.

Gabi Askenázi Tel-Avivban beszél február 21-én. Az izraeli hadsereg volt vezérkari főnöke a Kék és Fehér nevű centrista-liberális pártszövetség színeiben indult a választáson. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Egyetértettek abban, hogy a nemzetközi politikai életben a képmutatás, az elfogultság, és a politikai korrektség miatt érik támadások a patrióta, nemzeti alapon álló és a nemzeti érdekeket érvényesítő kormányzatokat. "Mivel mind Izraelnek, mind Magyarországnak ilyen kormánya van", garantált a két ország stratégiai együttműködésének további fejlesztése - írták.

Hozzátették: Magyarország és Izrael hasonló álláspontot képvisel az identitás megőrzésének, a szuverenitás és a biztonság fontosságának kérdésében, valamint az illegális migráció elleni fellépés szükségességéről is.

A közlemény szerint Szijjártó Péter azt mondta az izraeli külügyminiszternek, hogy Magyarország továbbra sem támogatja az Izraelt elítélő nyilatkozatokat sem az EU-ban, sem az ENSZ-ben, és megalapozatlannak tartja a nemzetközi büntetőbíróság Izrael elleni eljárását is.

Arról is megállapodtak, hogy hamarosan személyesen találkoznak - fűzték hozzá.”

Ez a szöveg délelőtt fél tizenegykor jelent meg a távirati irodánál, néhány órával később viszont érkezett egy érdekes javítás, miszerint a hír negyedik bekezdése az alábbiak szerint helyes:

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében hozzátette: Magyarország és Izrael hasonló álláspontot képvisel az identitás megőrzésének, a szuverenitás és a biztonság fontosságának kérdésében, valamint az illegális migráció elleni fellépés szükségességéről is.”

Tehát, ami az eredeti külügyi közleményben (és az az alapján készült MTI-hírben) még a két külügyminiszter közös álláspontjaként („egyetértettek abban...”) szerepelt, az új szöveg szerint már a magyar külügy által megfogalmazott állítás: „A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében hozzátette...”.

Az izraeli külügyminisztériumi forrásra hivatkozó izraelinfo.com szerint viszont sokkal több baj van Szijjártó összeborulós közleményével.

Askenázi irodája már délután reagált a magyar külügyi közleményre, szóvá téve, hogy a két miniszter beszélgetésében szó sem esett azokról a kérdésekről, amelyek teljesen véletlenül a Fidesz kedvenc politikai frázisai, miszerint nemzeti szuverenitás, nemzeti identitás, bevándorlás. Az izraeli külügyminiszter tehát azt állítja – írja az Izraelinfo –, hogy egyáltalán nem beszéltek ilyesmiről.

A magyar külügyminisztérium elnézést kért, fordítási hibára hivatkozott, és kiadta a fenti javítást, illetve azt írta az izraeli félnek, hogy – itt az Izraelinfót idézzük – a „Jeruzsálemről és Budapestről szóló, a szuverenitásról, a biztonságról és az illegális bevándorlás elleni fellépés szükségességéről szóló részt »kizárólag a magyar félnek kell tulajdonítani«”.

Szijjártó manővere már azért is elég átgondolatlannak tűnik, mert Askenázi ugyan az Orbánnal hagyományosan jó viszonyban lévő Benjamin Netanjahu valóban illiberálisként és nacionalistaként emlegetett kormányának tagja, de csak egy kényszerkoalíció eredményeként. A nyugalmazott tábornok (2007 és 2011 között a legmagasabb katonai rangban szolgált az izraeli hadsereg vezérkari főnökeként) ugyanis a direkt Netanjahu leváltására létrejött centrista-liberális Kék és Fehér koalícióban politizál, és csak azután lett külügyminiszter, hogy az eredetileg Netanjahuval szemben induló pártszövetség a március 2-i választáson gyakorlatilag döntetlent ért el a Likuddal szemben, és részben a koronavírusjárvány valamint az elhúzódó alkotmányos válság miatt lépett koalícióra Netanjahu pártjával.