A szövetségi bíróságon is pert nyert az ausztrál munkavállaló, akit a hitleres mém miatt rúgtak ki

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Megnyerte a perét a szövetségi bíróságon Scott Tracey, a BP olajcég ausztráliai alkalmazottja, aki korábban azért rúgtak ki a cégtől, mert egy kollégáiból álló zárt fb-csoportba kiposztolt egy saját verziót az ismert Hitler-mémvideóból, ami a Bukás című 2004-es német film egyik jelenete, amiben Hitler kiborul és az utolsó csatlósaival ordibál.

Tracey a cégnél akkor folyó feszült bértárgyalásokat figurázta ki ezzel.

De a BP tudomást szerzett a dologról és lényegében arra hivatkozva rúgta ki, hogy a nácikhoz hasoníltotta főnökeit. A férfi perelt, első fokon vesztett, másodikon nyert a munkaügyi bíróságon, jelentős részben azzal az érveléssel, hogy ez egy ezerszer használt mém, aminek nincsen semmiféle nácizós jelentése és ő sem ilyen szándékkal készítette. A bíróság elfogadta azt az értelmezést, hogy ez paródia, amit ironikusan hasznátnak. A BP ezt megfellebbezte, az ügy így került a szövetségi bíróságra.

Magyarországon is volt botrány egy hasonló videóból: egy szekszárdi gimnázium diákját vádolták meg azzal, hogy az iskolát gúnyoló videókat készített, és az akkori igazgatónő elképesztő bosszúhadjáratot indított a diák ellen. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó