Netanjahu azt mondta, egyenesen, felemelt fejjel áll a bíróság elé

külföld
2020 május 24., 11:05

Elkezdődött Benjamin Netanjahu korrupciós ügyének bírósági tárgyalása. Izrael történetében ő az első hivatalban lévő miniszterelnök, aki ellen büntetőperes eljárás indult.

Netanjahu a tárgyalás elején az ártatlanságát hangoztatta, és azt mondta, egyenesen, felemelt fejjel áll a vizsgálat elébe.

Mielőtt a 3 bíróból álló testület elé állt volna, a pártja, a jobboldali Likud több miniszterének kíséretében a kameráknak azt mondta, a vele szembeni vizsgálatokat már az első pillanattól kezdve elrontották és toldozgatták. Azt mondta, ez egy boszorkányüldözés, és a rendőrség meg az ügyészek a „Csak Ne Bibit Banda” tagjai, akik szerinte mindent megtesznek, hogy megdöntsék a miniszterelnökként felállított rekordját.

A 70 éves Netanjahu azt ígérte, győztesen fog kikerülni az ügyből, és folytatni fogja az ötödik ciklusát. A múlt héten több mint 1 év politikai válság után alakított újra kormányt.

photo_camera Fotó: Abir Sultan/AFP

Netanjahu ellen vesztegetésért, a közbizalom megsértéséért és csalás miatt emeltek vádat három ügyben. A vád szerint a milliomos barátai és média-iparmágnások is ajándékokat és támogatást kaptak kedvező közvetítésekért cserébe. (Reuters)