A brit kormány mégis teljesen kizárhatja a Huaweit az 5G-s fejlesztésekből

Brit lapértesülések szerint Boris Johnson kormánya ugyan hónapokon keresztül ellenállt az Egyesült Államok nyomásának, hogy zárják ki a Huawei eszközeit és technológiáját a brit 5G-hálózat fejlesztéséből, most mégis arról születhet döntés, hogy a kínai vállalat nélkül fogják kiépíteni az infrastruktúrát az országban.

A Financial Times értesülései szerint nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva a kormányzó konzervatív párt több képviselője is lobbizott azért, hogy 2023-ra teljesen szorítsák ki a Huawei eszközeit az ország telekommunikációs rendszeréből. A lap szerint ennek menetéről született most meg egy tervezet. 

A Kínával egyre súlyosabb kereskedelmi és technológiai hidegháborúba bonyolódó Egyesült Államok már korábban betiltotta a Huawei technológiájának alkalmazását az amerikai szövetségi kormány alá tartozó intézmények és ügynökségek számára, és a Trump-kormány sokat dolgozott azon, hogy az USA szövetségeseit is rávegye erre. 

Az amerikaiak szerint a Huawei kiskapukat rejthet el a rendszerében, melyen keresztül a kínai titkosszolgálatok kémkedhetnek majd más országok állampolgárai után. A Huawei számos alkalommal tiltakozott a vádak ellen. 

Sajtóértesülések szerint Trump idén már fel is hívta Johnsont a téma miatt, és volt amerikai képviselő, aki azt is belengette, hogy az USA felülvizsgálhatja a titkosszolgálati együttműködését Nagy-Britanniával, ha megvalósul a Huawei szerepvállalása. 

A Verge összefoglalója szerint a brit kormány már korábban korlátozta, hogy mekkora eszközbeli részesedése lehet a Huaweinek a brit 5G-hálózatban, és a legérzékenyebbnek tartott technológiai területekről teljesen ki is tiltották a céget. Johnson januárban arról beszélt, hogy a brit 5G-s infrastruktúrát nem nagyon lehet megépíteni a Huawei nélkül, a Vodafone pedig arról beszélt, hogy a Huawei eszközeinek kiszerelése a meglévő telekommunikációs rendszerből rendkívül költséges lenne. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér