Az EU külügyi főképviselője szerint Európának határozott és egységes Kína-politikára van szüksége

eu
2020 május 25., 14:30

Mivel egyre több jel mutat arra, hogy a globális hatalom központja az Egyesült Államokból keletre tevődik át, az Európai Uniónak az eddiginél sokkal határozottabb stratégia kialakítására van szüksége Kínával kapcsolatban - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn, a német nagykövetek szokásos éves konferenciáján elmondott beszédében.

Josep Borrell 2019. április 22-én Brüsszelben
photo_camera Fotó: Olivier Hoslet/AFP

"A szemünk előtt zajlik, amiről az elemzők régóta beszélnek", az Egyesült Államok vezető szerepének végét, és egy ázsiai vezetésű század kezdetét jósolva - emelte ki online elmondott beszédében az uniós diplomácia vezetője.

Véleménye szerint a koronavírus okozta világjárványt fordulópontnak lehet tekinteni a gazdasági, biztonsági és technológiai szempontokat jelentő globális hatalom nyugatról keletre történő áthelyeződését illetően. A két oldal közötti döntés növekvő nyomást gyakorol az unióra - hangsúlyozta.

Az Európai Uniónak saját érdekeit és értékeit kell követnie, és el kell kerülnie, hogy az egyik, vagy a másik oldal eszközévé váljon. Kína egyre erősebb és magabiztosabb, növekedése lenyűgöző és tiszteletet vált ki, ugyanakkor számos kérdést is felvet és bizonyos területeket tekintve félelmet kelt. Brüsszel és Peking közötti kapcsolatoknak a bizalmon, az átláthatóságon és a kölcsönöségen kell alapulnia, ez azonban nem mindig volt és van így - figyelmeztetett.

Az EU-nak "csak akkor van esélye" Kínával szemben, ha közös és átfogó megközelítést alkalmaz. Ennek érdekében határozottabb stratégiára van szükség Kínával összefüggésben az unió sebezhetőségének és különböző természetű függőségének kezelésére. Emellett jobb kapcsolatokat kell ápolni a demokratikus Ázsia többi részével. Több figyelmet és energiát kell fektetni az Indiával, Japánnal, Dél-Koreával és más országokkal folytatott együttműködésre - tette hozzá.

Borrell pár hónapja elismerte, hogy az EU sokáig naiv volt egyes kérdésekben Kínával kapcsolatban, de elmondása szerint ennek mostanra vége lett.

Borrell kijelentette az uniónak őszinte vitára van szüksége arról is, hogyan viszonyuljon egy olyan Oroszországhoz, amely biztonsági kihívást jelenthet a közös európai biztonságra nézve. Az Oroszországgal szembeni határozottság és a szankciókat illetően egyensúlyra, számos, főként gazdasági területeket érintő kérdést tekintve pedig jobb megértésre és a bizalomépítésre van szükség- tette hozzá az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő. (MTI, Guardian)