Elmegyógyintézetbe küldik az autós ámokfutót, akit egy pizzafutár állított meg az Andrássy úton

bűnügy
2020 május 26., 17:11

Letartóztatták a rendőrök elől menekülő autóst, akit szombaton egy pizzafutár állított meg Budapesten.

A Fővárosi Törvényszék azt írta: a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte a hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsított férfi letartóztatását. A bíróság a kényszerintézkedés végrehajtásának helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki. A végzés nem végleges.

A megalapozott gyanú szerint a férfi május 23-án a Deák tér felől a Nyugati tér felé tartott, amikor az Andrássy úti közlekedési lámpánál a mellette lévő rendőrautóban ülő rendőrökkel indulatosan, agresszívan beszélt. A férfi a rendőrök kérésére lehúzódott az úttest jobb oldalára, de amikor a rendőrök kiszálltak az autóból és elindultak felé, fenyegetve és szidalmazva őket hátramenetbe kapcsolt. és feléjük hajtott, az egyiküket meg is próbálta elsodorni. Ezután a férfi nagy sebességgel elindult a Nyugati tér felé, és az időközben a kocsiját elölről megközelítő másik rendőrt is megpróbálta direkt elütni. A továbbra is menekülni próbáló gyanúsítottat végül egy robogós pizzafutár segítségével sikerült a rendőröknek megállítaniuk.

A férfi a rendőri intézkedésnek is ellenállt, a megbilincseléséhez testi kényszert kellett alkalmazni. Az eset során az egyik rendőr 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A gyanúsítottnak nem volt érvényes jogosítványa, és az első vizsgálatok a szervezetében alkoholt mutattak ki. A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsítottat pszichiátriai betegsége miatt korábban kezelték.

A közlemény szerint alappal lehet tartani attól, hogy a férfi szabadlábra kerülése esetén a büntetőeljárásban részt vevőket vagy mást megfélemlítene, és ezzel a bizonyítás meghiúsítására törekedne. A gyanúsított büntetlen előéletű, de ellene korábban több eljárás is indult. Tekintettel a férfi agresszív magatartására és arra, hogy a cselekmény elkövetése után is folyamatosan fenyegette a vele szemben intézkedő rendőröket, megalapozottan feltehető az is, hogy kényszerintézkedés nélkül újabb hasonló bűncselekményeket követne el, vagy cselekményét folytatná. (MTI)