Horvátország után Szlovénia is megnyitotta a határait a turisták előtt

utazás
2020 május 26., 14:00

Szlovénia mától fokozatosan újranyitja határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, beleértve azokat a turistákat is, akik idegenforgalmi célokból látogatnak oda, feltéve, ha szállásfoglalásról szóló igazolást tudnak felmutatni a határon.

A kormányrendelet szerint, amit a kormány hétfőn késő este fogadott el és ma lépett érvénybe, azok a schengeni övezethez tartozó országok és az EU állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt – azaz nem kell 14 napra karanténba vonulniuk –, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, vagy Szlovéniában rendelkeznek ingatlannal. A korlátozások feloldása nem csak a közúti, hanem a légi- és vízi közlekedésre is vonatkozik.

Az enyhítések vonatkoznak a határ menti ingázókra, a nemzetközi fuvarozókra és a mezőgazdasági vállalkozókra is, akik a szlovén határ mindkét oldalán rendelkeznek ingatlannal vagy művelnek földeket.

A karantén alól kivonhatják magukat azok az EU-s állampolgárok, akik oktatási vagy egészségügyi célokból érkeznek az országba, mint a hallgatók, a tanárok és a kutatók, valamint az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők.

Azoknak sem kell karanténba vonulniuk, aki egy napra, temetésre vagy családlátogatásra érkeznek az országba.

Szlovéniába eddig ilyen feltételek mellett csak a horvát állampolgárok utazhattak, miután a két ország erről korábban megállapodást kötött.

A nem EU-s állampolgároknak, ha nincs bejelentett lakcímük Szlovéniában, továbbra is karanténba kell vonulniuk Szlovéniában. Ez alól mentességet kapnak azok a diplomaták, fuvarozók, rokonaik temetésére vagy üzleti útra érkező- és átutazóban lévő személyek, akik még aznap elhagyják az országot.

Ljubljana a járvány enyhülésével – szigorú óvintézkedések mellett – fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, majd május közepén, elsőként az EU-ban, hivatalosan is bejelentette a koronavírus-járvány végét.

A legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy napban nem nőtt, 1469 maradt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma és 1 ember halt meg a Covid-19 miatt, a járvány szlovéniai halálos áldozatainak száma ezzel 108-ra nőtt. Az elmúlt egy hétben a napi új fertőzöttek és a halálesetek száma 1 és 0 között váltakozott.

Bár a szomszédos Horvátország hivatalosan nem hirdette ki a járvány végét, két hete fokozatosan újranyitotta a határait, és a hétvégén a turistaszezon is elindult a horvát tengerparton.

Szlovéniához hasonlóan a járvány itt is alábbhagyott. A legfrissebb információk szerint az elmúlt egy napban nem nőtt, 2244 maradt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és Horvátországban is csak egy ember halt meg a Covid-19 betegségben, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 101-re nőtt. (MTI)