Trump már nem szedi a hidroxiklorokint

Donald Trump és neje a Fehér Ház déli gyepén, baltimore-i kirándulása után hazaérkezvén.Fotó: Sarah Silbiger/AFP

Donald Trump már nem szedi a hidroxiklorokint, az eredetileg a malária kezelésére szánt gyógyszert, amit ő maga a covid elleni csodaszerként propagált, de amiről a klinikai vizsgálatok során az derült ki, hogy míg a koronavírus okozta betegséggel szemben hatástalan, súlyos mellékhatásai még növelik is a halálozás kockázatát.

"Abbahagytam, épp most hagytam abba" - mondta Trump a még hétvégén felvett, de csak hétfőn sugárzott interjújában, amiben azért azt is hangoztatta, hogy semmi baja nem lett a hatástalan, veszélyes gyógyszertől. "Még itt vagyok" - mondta.

A hidroxiklorokin klinikai vizsgálatait épp hétfőn függesztette fel a WHO az egészségügyi kockázatok miatt. A WHO több más létező gyógyszer mellett a hidroxiklorokinnal is klinikai teszteket végzett a világ több országában, ezeket függesztette most fel az eddigi eredmények hatására.

Trump május 18-án jelentette be, hogy pár hete annak ellenére kezdett hidroxiklorokint szedni, hogy a gyakori vírustesztjei mind negatívak, vagy ahogy ő mondta "pozitívan negatívak". Trump ezt azzal indokolta, hogy ha meg is fertőződne, akkor enyhébb tünetekkel kell csak megbirkóznia. Ezt az állítását klinikai vizsgálatok semmiben nem támasztják alá. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér